woensdag 8 december 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Overstroming in het Limburgse Valkenburg. Screenshot Jeugdjournaal NPO

Misschien een positief puntje bij de ramp

17 juli 2021 (Bert Cremers)

Het lijkt een beetje vergezocht, maar ik denk dat het nog steeds zijn uitwerkingen heeft. In de 19e eeuw waren Brabant en Limburg de zgn. Generaliteitslanden. Geen gewesten zoals de provincies die samen de Republiek hadden gevormd en de strijd tegen de Spaanse koning gewonnen hadden, maar in feite veroverd gebied, rechtstreeks bestuurd door de Raad van State. In feite gekoloniseerd en geknecht gebied. Dat heeft geleid tot een gevoel van achterstelling en vernedering dat tot op de dag van vandaag gekerfd zit in de Limburgse volksaard. Overdreven? Misschien. Terecht, wie weet.

Onvrede

Natuurlijk heeft Limburg een enorme emancipatiesprong gemaakt sinds het begin van de 20e eeuw. De katholieke zuil met de KVP, later het CDA, hebben de zuidelijke provincies macht gegeven in Den Haag en bijgedragen aan zelfbewustzijn en trots. Maar zeker nu het CDA steeds verder afbrokkelt en de Limburgse kiezers massaal kiezen voor partijen als de PVV (Wilders is Limburger) en de FVD wordt duidelijk hoezeer de onvrede nog steeds in het Limburgse DNA geworteld is. Nog steeds wordt vooral gekozen op mensen omdat men die kent meer dan op hun standpunten, die overigens even veranderlijk zijn als het weer.

Heerlen en Kerkrade horen tot de armste gemeenten van Nederland

Natuurlijk, delen van Limburg floreren, Maastricht bloeit, Venlo heeft zijn tuinbouw en logistiek en bovendien net als Roermond een voortdurende toestroom van Duitse bezoekers. En Sittard-Geleen profiteert van de chemie en de autoassemblage op de voormalige Daf fabriek. Maar plaatsen als Heerlen en Kerkrade zijn de klap van de mijnsluiting van 60 jaar geleden nog steeds niet te boven gekomen en horen tot de armste gemeenten van Nederland.

Tot het gevoel van achterstelling hoort ook het beeld dat men in Den Haag eigenlijk geen oor heeft naar de problemen in Limburg en de landelijke media er nauwelijks aandacht aan besteden. Steeds wordt de vergelijking gemaakt met Amsterdam: als in Amsterdam hetzelfde gebeurt als in Limburg is Amsterdam topnieuws en Limburg niet. Overdreven? ER zit nog steeds een kern van waarheid in. Toen in Limburg het bestuur in elkaar klapte door een netwerk van CDA’ers rond ex-gedeputeerde Herman Vrehen dat elkaar subsidies, baantjes en hoge salarissen toeschoof, kon het CDA in Den Haag doen alsof zijn neus bloedde. Het grootste corruptieschandaal binnen de partijorganisatie van het CDA was natuurlijk geen nieuws vergeleken met alle perikelen rond lijsttrekkers en Pieter Omtzicht. Waarom? Omdat het Limburg was, en in Limburg gold een status aparte. Dus kreeg het alleen in het NRC de aandacht die het verdiende.

ABN met accent

In Limburg wordt door iedereen ABN gesproken met een Limburgse tongval. Maar het is gewoon ABN. Toch, als je met dat accent solliciteert boven de rivieren dan maak je weinig kans. Want met die tongval wordt je niet serieus genomen, het label Limburger is nog steeds geen positief label, dat in tegenstelling bijv. tot een Fries label. Maar alle succesvolle Limburgers dan? Geen misverstand, er zijn duizenden Limburgers geweest die in de cultuur, in de politiek, in de sport en het bedrijfsleven een mooie carrière hebben opgebouwd. Maar daartoe moesten ze allemaal hun Limburgse tongval op zijn minst gedeeltelijk wegvijlen.

Steun van overal

Nu gaat Limburg gebukt onder een enorme watersnood, en zie. De Koning op bezoek, crisisberaad in Den Haag, alle landelijke media sturen hun eigen reporters. Niks geen onderschatting, maar volop aandacht. Steun van het leger, brandweerkorpsen uit het hele land kwamen helpen. Aan medeleven, hulp en betrokkenheid geen gebrek. Misschien kan dat een klein positief punt van de ramp worden, dat Limburgers zich gezien en gehoord voelen. Dat is voor iedereen goed, dan verdampt het gevoel van achterstelling verder. Misschien een kleine troost nu MVV en Roda JC opnieuw niet in de Eredivisie zullen uitkomen.

Zie ook de recente feuilleton Bloemist van Maria in dit webzine van Manuel Kneepkens waarin Limburg een prominente rol speelt.

Wilt u reageren op dit artikel? Stuur dan een mail naar contact@vandaagenmorgen.nl 

Zie ook:

Lees meer over:

watersnood Limburg
Deel dit bericht met je vrienden!