dinsdag 7 december 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Mini-expo Jazz in Rotterdam swingend van start!

7 mei 2019 (de redactie)

Afgelopen zondag 5 mei is de mini-expo 'Jazz in Rotterdam' officieel geopend door wethouder Said Kasmi (Onderwijs, Cultuur en Toerisme).

Verhalen en herinneringen over het, zowel beroemde als beruchte, jazz verleden van Rotterdam stonden centraal tijdens een swingende middag.

In samenwerking met gastcurator Hans Zirkzee, auteur van het bekroonde boek Jazz in Rotterdam, toont Museum Rotterdam de geschiedenis van jazz in Rotterdam. Objecten, beelden, affiches, films en, natuurlijk, muziek roepen de sfeer op van een zelfbewuste wereldstad in opkomst die alles wat nieuw is enthousiast omarmt. De mini-expo is t/m 8 september te zien in de Rodezand Zaal van Museum Rotterdam.

Jaar na jaar trekt Rotterdam de beste jazzmusici van over de hele wereld! Jazz heeft echter een grotere rol in het culturele uitgaansleven van de stad dan alleen muziek. Zo maakt de bezoeker in de mini-expo o.a. kennis met de roaring twenties. In deze bewogen periode ontpopte havenstad Rotterdam zich tot een swingende metropool gevuld met vele theaters, bioscopen en danspaleizen. De culturele elite, havenarbeiders, vrijgevochten vrouwen en internationale bezoekers: iedereen vond elkaar in het Rotterdamse uitgaansleven. Rotterdamse jazzmusici ontplooiden zich tot een internationaal niveau en in de jaren '30 groeide het aantal jazzconcerten tot een historisch hoogtepunt waarbij er werd geswingd in legendarische dancings zoals Pschorr, Lybelle, La Gaîté en de Cosmopoliet. Tot de Tweede Wereldoorlog zich aankondigde.

Foto hierboven: Tussen de vele bezoekers ook cultuurwethouder Said Kasmi die in zijn toespraak toegaf niet vaak naar jazzmuziek te luisteren. Hij beloofde daarin zijn leven te beteren... (Foto © Wim de Boek)

In mei 1940 veranderde de Duitse oorlogsmachine het hart van Rotterdam in een geblakerde vlakte. Dansen en jazz werd verboden, maar de bezetter wist de jazz niet plat te gooien! Vooral de Joodse jazz musici moesten het ontgelden en werden slachtoffer van het naziregime.

De Rotterdammer had (gelukkig) maling aan het verbod en het aantal jazzconcerten bereikte in de oorlogsjaren een kwantitatief en kwalitatief hoogtepunt. Wat de Duitsers niet lukte, gebeurde vreemd genoeg na de grimmige laatste Oorlogswinter en de bevrijding. Jazz verdween uit de havenstad tot het eind van de jaren ’40. Hoe dat kon? Je ziet het op de expositie Jazz in Rotterdam.

"Mis het niet! Komt allen naar Jazz in Rotterdam!", aldus Hans Zirkzee, gastcurator en auteur van het boek Jazz in Rotterdam, over de mini-expo Jazz in Rotterdam.

Foto hierboven: Curator van de tentoonstelling ‘100 jaar Jazz in Rotterdam’ Hans Zirkzee geeft hierover tekst en uitleg. Achter hem een aandachtig luisterende en tevreden Stadsmuseumdirekteur Paul van de Laar. (Foto © Wim de Boek)

Foto hierboven: Ook aanwezig de inmiddels 91 jarige en nog steeds actieve Jazz-deejay Dick A. van den Berg. (Foto © Wim de Boek)

Foto hierboven: Programmamaker bij Radio Rijnmond Roland Vonk doet zich te goed aan een kaasstengel. In de vitrine een afbeelding van de sensuele zangeres en danseres Josephine Baker die in 1928 optrad in het Rotterdamse Grand Theatre. (Foto © Wim de Boek)

Foto hierboven: Live jazzmuziek op de opening van de tentoonstelling werd verzorgd door het Codarts Jazzcombo met van links naar rechts slagwerker Niek de Bruijn, Jesse Schilderink saxofoon, Philip Lewin bas en Adrian Bifano gitaar. (Foto © Wim de Boek)

Foto hierboven: Jazz leeft niet alleen bij jongeren. (Foto © Wim de Boek)

Foto: Live jazzmuziek in het Stadsmuseum nodigt uit tot dansen... (Foto © Wim de Boek)

Foto hierboven: In het bevrijdingsjaar 1945 werd sexy en acrobatisch modern dansen onder jongeren een rage. Met dit bordje wilde de overheid dit tegengaan. (Foto © Wim de Boek)

 

Deel dit bericht met je vrienden!