woensdag 8 december 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

covid vaccinatie in Jordanië Bld still uit unhcr video

Minder dan één procent vluchtelingen wereldwijd gevaccineerd

17 juni 2021 (een van de redacteuren)

Vluchtelingen worden eerder meer dan minder getroffen door de gevolgen van COVID-19. Ze verkeren vaak dicht op elkaar in kwetsbare omstandigheden wat ze vatbaarder kan maken voor het virus. Die kwetsbaarheid wordt onderkend. Zo hebben volgens de vluchtelingenorganisatie van de VN, UNHCR, 150 van de 157 lidstaten toegezegd vluchtelingen op te nemen in hun vaccinatiecampagnes. Maar tot nu toe heeft minder dan één procent van de vluchtelingen daadwerkelijk vaccins gekregen.

Dit ondanks de inspanningen van COVAX, een door de VN gesteund wereldwijd initiatief om eerlijke toegang tot het COVID-19-vaccin te waarborgen. Het programma loopt achter op schema en heeft weinig directe voorraden, deels als gevolg van hamsteren door rijke landen en een wereldwijd tekort aan de grondstoffen die nodig zijn om de vaccins te produceren.

Vaccinatie bemoeilijkt 

Maar er zijn ook andere factoren, waaronder de logistieke uitdagingen om mensen in afgelegen gebieden en conflictgebieden te bereiken, aarzeling over vaccins, desinformatie, en een gebrek aan vertrouwen in autoriteiten. Een ander groot probleem is legaal van aard. De plannen om nog voor het einde van dit jaar tot 100 miljoen COVID-19-vaccindoses toe te wijzen aan humanitaire probleemgebieden, zouden kunnen ontsporen omdat noch de farmaceutische bedrijven, noch de VN-agentschappen en NGO's het risico van mogelijke rechtszaken willen dragen. Als er iets mis gaat bij de vaccinatie kunnen zij voor enorme schadeclaims komen te staan.

Humanitaire organisaties – waaronder de Wereldgezondheidsorganisatie, UNICEF, het Rode Kruis en Artsen Zonder Grenzen – zeggen in een recente position paper dat ze zich zorgen maken als er van hen wordt verwacht dat ze wettelijke aansprakelijkheid op zich nemen als er zaken mis gaan.  Door de snelle ontwikkeling van de vaccins konden niet alle mogelijke lange termijn bijwerkingen zo grondig worden bestudeerd als bij een normaal ontwikkeld vaccin. Daar ligt een reëel risico voor dure en tijdrovende rechtszaken. Datzelfde risico geldt voor de fabrikanten.

Schrijnend 

In Bangladesh – de thuisbasis van meer dan 900.000 Rohingya-vluchtelingen die het naburige Myanmar ontvluchtten – zijn er geen vaccins toegediend aan de vluchtelingenbevolking, hoewel een vaccinatie wel is begonnen voor Bengalese burgers. Haïti heeft ondertussen nog niemand gevaccineerd, na aanvankelijk de doses AstraZeneca te hebben afgewezen, en ziet nu het aantal gevallen toenemen.

Zie ook:

Lees meer over:

vluchtelingen corona vaccinatie
Deel dit bericht met je vrienden!