vrijdag 3 april 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Mijn leven als hond

25 mei 2009 (door de Redactie)

De terecht gevierde en helaas overleden columnist Martin Bril van de Volkskrant heeft het einde van zijn leven omschreven door de ogen van zijn hond. Onder de titel “ Mijn leven als hond” is dan ook zijn laatste boekje verschenen.

Het is een mooi verhaal. Zoals op de eerste bladzijde: En op dat moment werd de baas ziek. Ik had het eerder in de gaten dan hijzelf. Dat vond ik wel zielig voor hem. Maar hij begreep mijn waarschuwingen niet. Deze stijlfiguur is niet nieuw. Zo is er gedateerd op 16 februari 1945 een “brief” van de hond van de vader van de Amerikaanse komiek Grouch Marx waarin hij zijn zorgen uitspreekt over het gedrag van zijn vader. Groucho vecht dan met Amerikaanse leger tegen de Japanners.

Een paar citaten. Die vader van je kan het maar niet tot zijn dikke hersenpan laten doordringen dat seks voor mij net zo belangrijk is als voor hem. Een paar blokken verderop zit een schitterend wijfje dat mij liefkozend haar eigen “hot dog” noemt. Maar nu wil die klootzak ook nog gaan verhuizen. Ik denk dat ik maar hier blijf. O, geen woord over deze brief aan je vader, maar misschien kun je die verhuizing uit zijn hoofd praten. Nu dat was het wel. Ik mis je heel veel. Kun je me niet wat kluiven toesturen? Ze mogen ook van een Japanner afkomstig zijn.

Genoeg verder over Bril. Hoe goed hij was blijkt nu wel uit de meeste bijdragen die nu in het kader van een overdreven “ Brilhype” op de voorpagina van de Volkskrant verschijnen. Een van de weinige bijdragen die het niveau van Bril haalde was die van A.L. Snijders. Een relatief onbekende columnist die jarenlang in enkele regionale kranten excelleerde.

De Bril moet maar eens af. Het is over en uit.


Deel dit bericht met je vrienden!

De toekomst is vandaag, de geschiedenis wordt morgen geschreven

Vandaag&Morgen is een uitgave van Stichting Third Road. Steun onze verslaggeving op NL55 INGB 0009 2593 29 t.n.v. Stichting Third Road