woensdag 29 september 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Jeangu Macrooy (1993) vertegenwoordigt Nederland op het songfestival Foto Anne-Marie Kok cco

Mi na afu sensi: Ik ben een halve cent

12 mei 2021 (een van de redacteuren)

Jeangu Macrooy zingt op het songfestival voor Nederland en voor Suriname mag je wel zeggen zijn song 'Birth of a new age'. Een lied over geestkracht die ongebroken blijft en zich niet laat onderdrukken. Een lied over huidskleur ook dat duidelijk refreert aan de onderdrukking die slavernij is. Een lied over opstand en nadrukkelijk over Suriname en Nederland, getuige ook het het refrein met daarin verwerkt spreekwoord uit het Sranantongo:  Mi na afu sensi. Yu no man broko, broko mi.' of wel 'Ik ben een halve cent. Niemand kan mij breken.' 

Sranantongo is een officiele taal in Suriname. Het is ontstaan als mengtaal in de begintijd van Suriname rond 1660 toen het land nog Engels was. Vandaar dat er vrij veel Engelse invloeden zoals het gebruik van de  Y in plaats van de J in zitten. 

Muzikaal is het vooral interessant door het voor songfestivalsongs onconventionele karakter. Hoe de juries en vooral het Songfestival publiek daarover denken, zullen we zien in de finale van het festival op 22 mei.  

Zie ook:

Lees meer over:

Songfestival muziek
Deel dit bericht met je vrienden!