donderdag 23 september 2021

weekZine over stad, cultuur
en wereld

Meerdere verrassingen bij stadsdichter Dean Bowen

31 januari 2019 (Jim Postma)

Hoewel de organisatie van de Bibliotheek Rotterdam er haast alles aan had gedaan om gisteren de benoeming van de nieuwe stadsdichter zo geheim mogelijk te houden, was de benoeming van Dean Andrew Jake Bowen (1984) uiteindelijk voor velen geen verrassing meer. Zijn naam cirkelde in het dichterswereldje al langere tijd op sociale media al rond als de opvolger van Derek Otte. Meer verrassend was het eigenlijk dat van de tot nu toe zes benoemde stadsdichters er slechts drie van hen aanwezig waren in het Bibliotheektheater.

Dat waren in de juiste volgorde van aanwezigheid de eerst benoemde stadsdichter (2007-2008) Jeroen Naaktgeboren van Woorddansers, ‘Ever(Poetry)green’ Jana Beranová (2009-2010) en vanzelfsprekend de zesde stadsdichter, de succesvolle Derek Otte (2017-2018). Juist mede in verband met zijn afscheid gisteren.

Foto hierboven: De nieuwe stadsdichter Dean Bowen, toegesproken door cultuurwethouder Saïd Kasmi en nu applaudiserend voormalig stadsdichter Derek Otte. (Foto © Wim de Boek).

Foto hierboven: Het publiek was erg enthousiast, met in het publiek de ouders van Dean. (Foto © Wim de Boek).

In de goed gevulde zaal van het Bibliotheektheater waren in verhouding zeer veel andere dichters te bespeuren. In de dichterlijke wandelgangen spraken zij er een lichte verbazing over uit dat de andere drie benoemde stadsdichters niet bij deze slechts tweejaarlijkse manifestatie aanwezig waren.

Dat was dus Ester Naomi Perquin als derde (2011-2012), als vierde (2013-2014) Daniël Dee en als vijfde (2015-2016) Hester Knibbe. Onze fotograaf Wim de Boek sprak daar eveneens zijn teleurstelling over uit en wel als volgt: ‘Had ze graag alle zes of nu zeven op de gevoelige plaat gezet. Pech gehad. Nu moet ik natuurlijk weer twee jaar wachten. En ik weet nog niet of ik dat zelf ga halen!’

Foto hierboven: De nieuwe stadsdichter Dean Bowen samen met ‘sterinterviewer’ Evita de Roode op het toneel van het Bibliotheektheater. (Foto © (Wim de Boek)

Foto hierboven: ‘Sterinterviewer’ Evita de Roode op het toneel van het Bibliotheektheater. (Foto © (Wim de Boek)

Aanwezigen
Opvallende andere dichterlijke aanwezigen waren onder meer voormalig dichter des Vaderlands Anne Vegter, directeur Woordnacht Hans Sibarani, Poetry International pr-man Jan Coerwinkel, Manuel Kneepkens, Jan Oudenaarden, Peter SWanborn en Myrte Leffring, om er maar een paar te noemen.

 

Bij al die anderen die schitterden door afwezigheid, schitterde wel aanwezig een nieuwe ‘ster’ aan de Poetry (International) hemel, namelijk presentatrice en interviewster Evita de Roode. Wat een pure verademing was zij op het warme dichterlijke toneel. Met scherpe vragen, een prachtige natuurlijke spontaniteit en een geweldige uitstraling op een ieder die het maar wilde zien. Zij zou zeker ook niet misstaan als interviewster in een landelijke literaire tv-rubriek. Mijn lovende trompet in een eventueel comité van Aanbeveling heeft Evita de Roode nu zeker.

Foto hierboven: V.l.n.r. De nieuwe stadsdichter Dean Bowen, cultuurwethouder Saïd Kasmi en nu voormalig stadsdichter Derek Otte. (Foto © Wim de Boek).

Foto hierboven: Felicitaties van papa Dean. (Foto © Wim de Boek)

Het was verder Cultuurwethouder Saïd Kasmi die – voor velen toch ook onverwacht – een stukje van de show stal door met de nodige humor en geheel relaxed Derek Otte uit te luiden en zijn opvolger Dean Bowen te verwelkomen. Hij had daarvoor zelfs een klein gedichtje geschreven.

Staande ovatie
Daarover zei wethouder Kasmi onder meer: ‘Ik zou hiervoor kunnen bedanken met een gedicht van eigen hand: Maar hoe doe je dat in de aanwezigheid van een vakman die het zelf zoveel beter kan. Die raakt met elk woord. En vele Rotterdamse harten bekoort, omdat hij weet hoe het hoort. Bedankt Derek Otte. Jij dichtte de stad aan de Rotte.’

Foto hierboven: Voormalig stadsdichter Derek Otte (Foto © Wim de Boek)

Foto hierboven: Felicitatie van mama. (Foto © Wim de Boek)

De wethouder kreeg een spontaan applaus. Daarbij gaf hij nog ruiterlijk toe: ‘Vooral de laatste regels heb ik te danken aan mijn secretaresse.’ Derek Otte zelf kreeg een zeer langdurige staande ovatie voor al zijn harde werk in de stad in de afgelopen twee jaar. Met een ongekende motivatie en bijbehorende ‘drive’.

Over de nieuw benoemde stadsdichter Dean Bowen was reeds in de innercircles veel bekend als veelbelovend talent. Maar bij het wat grotere publiek nog niet zoveel. Naast dichter is hij performer, trad meerder malen op in binnen- en in het buitenland en publiceerde in menige literaire tijdschriften. Hij debuteerde vorige jaar met zijn bundel ‘Bokman’ . Daarvoor werd hij genomineerd voor de C. Buddingh’prijs. Belangrijk voor de nieuwe stadsdichter is ‘identiteit’, als thema en als raamwerk voor zijn poëzie. In 2015 won hij de Van Dale SPOKEN Award.

Foto hierboven: Cultuurwethouder Saïd Kasmi en nu voormalig stadsdichter Derek Otte. (Foto © Wim de Boek)

Foto hierboven: Trotse ouoders (Foto © Wim de Boek)

Eerste opdracht
Tijdens zijn installatie kreeg hij al meteen de eerste opdracht van wethouder Kasmi, namelijk: ‘Ik nodig je uit, voordat er allerlei andere verzoeken uit de stad binnenkomen, om een van de eerste volgende gemeenteraadsvergaderingen te openen met een gedicht.’

In zijn dankwoord sprak Dean Bowen onder meer de volgende woorden: ‘Laat mij dit feestelijke begin niet verpesten met een kleine klaagzang. Want verdomme wat was het lastig de afgelopen weken mijn mond te houden.

Foto hierboven: Trotse papa Dean kan het nog steeds niet geloven. (Foto © Wim de Boek)

Los van een Vers Beton artikel dat in eerste instantie volledig aan mij is voorbij gegaan, heb ik nergens mijn naam gekoppeld gezien aan het stadsdichterschap. Gelukkig, dacht ik. Ook realiseer ik mij en ben daarvan absoluut bewust van het feit dat ik de eerste Rotterdamse stadsdichter van kleur ben. Dit betekent niet dat ik expliciet daarover zal schrijven. Dat deed ik al in mijn debuutbundel’, aldus Bowen.

Goede voornemens, in ieder geval nog in het nieuwe begin van dit jaar heeft de stadsdichter al. Hij wil het gesprek met de stad aangaan en de stem te laten horen van de vele individuele wijken in Rotterdam. Daarnaast wil hij sterk de Rotterdamse jeugd gaan betrekken om poëzie te promoten. Te beginnen met de aanstelling van een ‘Jeugd-stadsdichter.’

Foto hierboven: Drie stadsdichters met mama Dean... (Foto © Wim de Boek)

Foto hierboven: Henk Verweel, Ton Huizer en Manuel Kneepkens. (Foto © Wim de Boek)

Foto hierboven: Jana Beranová met rechts naast haar (ook) dichteres Myrthe Leffring. (Foto © Wim de Boek).

Foto hierboven: ‘Sterinterviewer’ Evita de Roode op het toneel van het Bibliotheektheater. (Foto © (Wim de Boek)

Foto hierboven: Evita de Roode met Derek Otte. (Foto © (Wim de Boek)

Foto hierboven: Jana Beranová met ‘woorddanser’ Jeroen Naaktgeboren. (Foto © Wim de Boek)

Foto © Wim de Boek.

Foto © Wim de Boek.

 

Deel dit bericht met je vrienden!