zondag 20 juni 2021

webZine over stad, cultuur
en wereld

Cybercrime Foto Pete Linforth via Pixabay

Meer cybercrime, minder andere criminaliteit

8 juli 2020 (de redactie)

Er lijkt sprake van een verdere toename toename van cybercriminaliteit in Zuid-Holland, Zo werden in de maand mei in deze provincie meer cyberrmisdrijven dan woninginbraken geregistreerd.
VPN gids meldt dat ten opzichte van vorig jaar worden inwoners van Zuid-Holland veel vaker getroffen door een vorm van cybercrime. Per 10.000 inwoners zijn sinds januari dit jaar 2 cybermisdrijven geregistreerd bij de politie, terwijl dit vorig jaar in dezelfde periode nog op 0,7 incidenten lag. Dit en meer blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl, dat de meest recente politiecijfers over 2020 analyseerde. 

Het aantal cybercrime-meldingen is in verband met de corona-uitbraak in de eerste vijf maanden van 2020 sterk toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. In heel Nederland is het aantal meldingen in mei zelfs hoger dan het aantal meldingen van woninginbraak. Ook in Zuid-Holland was dit het geval (366 cybercrime incidenten en 299 woninginbraken).

Eerder dit jaar gaf het CBS al aan dat traditionele vormen van criminaliteit zoals geweld, inbraak, diefstal en vernieling minder werden. De politie registreerde ook minder van deze misdrijven. Iets meer burgers zijn daarentegen slachtoffer geworden van cybercrime. Dat meldt het CBS op basis van de Veiligheidsmonitor en registratiecijfers van de politie. Die toename ten opzichte van 'oude' criminaliteit heeft zich dus tijdens de llockdown doorgezet.

Zie ook:

Lees meer over:

misdaad cybercrime
Deel dit bericht met je vrienden!