zaterdag 22 januari 2022

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Bld px

Grote groei asielverzoeken in derde kwartaal 2021

7 november 2021 (een van de redacteuren)

Het aantal eerste asielverzoeken is in het derde kwartaal van 2021 toegenomen tot 8 845, meer dan twee en een half keer zoveel als in het tweede kwartaal van dit jaar. Sinds de laatste kwartalen van 2015 was de toename niet zo groot. Bijna drie kwart van de stijging komt door mensen met de Syrische, Afghaanse en Turkse nationaliteit. Het aantal nareizigers steeg met 7 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. Dat meldt het CBS op basis van de nieuwste cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

In het derde kwartaal van 2021 werden er 8 845 eerste asielverzoeken gedaan, meer dan twee en een half keer zoveel als in het tweede kwartaal: toen deden 3 355 mensen een eerste asielverzoek. Net zoals in de voorgaande kwartalen vormden Syriërs met 2 550 eerste aanvragen de grootste groep onder de asielzoekers. Dat is meer dan twee en een half keer zoveel als in het tweede kwartaal: toen waren er 1 015 aanvragen van Syriërs.

Na Syriërs vormden Afghanen en Turken de grootste groepen asielzoekers in het derde kwartaal van 2021. Het aantal eerste asielverzoeken van mensen met de Afghaanse nationaliteit steeg het sterkst. Met 1 565 aanvragen is het aantal eerste asielverzoeken ten opzichte van het vorige kwartaal meer dan zeven keer zo groot: toen deden 210 Afghanen een eerste aanvraag. Het aantal aanvragen van mensen met de Turkse nationaliteit verviervoudigde: van 380 in het tweede kwartaal naar 1 540 aanvragen in het derde kwartaal.

 

 

Zie ook:

Lees meer over:

asiel
Deel dit bericht met je vrienden!