woensdag 15 juli 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

€Matchfixing 'normaal' bij gokepidemie’

3 januari 2016 (door Jim Postma)

,,Veel gezondheid toegewenst,'' is de meest gehoorde wens die ik in de afgelopen dagen mocht horen. Die wens geef ik dus van harte aan u allen door. Voor de rest ben ik altijd weer blij als die ‘zogenaamde feestdagen’ weer voorbij zijn. ,,Zal wel door de leeftijd komen,'' zo hoor ik ook steeds meer om mij heen.
Wat een ‘bagger-tv’ bijvoorbeeld op de meest Nederlandse zenders. Nee, daar word je echt niet vrolijk van. De BBC en de BRT vormen daar gelukkig een mooie uitzondering op.

Met mooie, maar ook vaak bloedstollende natuurdocumentaires. Het meest verblijdde mij daarin een bijzondere tekenfilm, in kwaliteit en originaliteit beter dan welke Disneyfilm dan ook, over een wit keeshondje. Die was zijn baasje kwijtgeraakt en allerlei soorten vreemde dieren als een hamster, duiven en zelfs een eerst kwaadaardige kat gingen hem helpen.

Met de boze ‘hondenvangers’ op zijn hielen wist hij elke keer weer te ontsnappen. En redde zo aan het einde zijn jonge baasje van een wisse vuurdood. Eind goed, al goed, met zelfs traantjes in de ogen. ‘Happy go lucky’, weer samen verenigd.

 

WK-Darts
Ja en verder… Zitten zappen naar de WK darts-wedstrijden waarvan vanavond (zondagavond 3 januari om 20.00 uur) de finale is. Ongelooflijk hoeveel op al die wedstrijden gewed is. Alleen dat hoor je nooit van die darts-verslaggevers. Die zitten er qua commercie immers tot hun nek erin. Wereldwijd moet het gaan om miljarden euro’s. Terwijl het prijzengeld voor de WK-deelnemers in totaal slechts enkele miljoenen betreft.
Het sportkatern van het AD opende gisteren nog met de sterk nationalistische en chauvistische kop: ‘ORANJE HEERST’. Geheel in de Oranjekleuren. Een dag later, nu dus op zondag de derde januari, is geheel Oranje kopje onder gegaan. Met de laatste gesneuvelde gladiatoren Raymond van Barneveld (Barney de Tijger) en de jonge Jelle Klaasen (‘The Corbra’). Ja, ja, hoogmoed komt altijd voor de val.
Straks dus de finale tussen Schotland met Anderson en Lewis voor Engeland. Als u snel bent kunt u nog uw weddenschappen inzetten. Ik hou het op Anderson. Maar verwijt mij niets als er door de zoveelste ‘matchfixing’ toch nog een andere uitslag komt.

 

 

Life
Sommige wedstrijden volgde ik ook ‘life’ in mijn stamkroegjes. Daar werd menigmaal de suggestie gedaan dat het hier vaak om ‘omkoping’ gaat. Immers op de topfavoriet van enkele dagen geleden, de Nederlander Michael van Gerwen, kon je voor elke euro die je inzette er twee voor terugkrijgen. Op Van Barneveld kreeg je zo’n vijf euro voor elke ingezette euro.
Nog voordat deze wedstrijd begon wist ik (haast) zeker dat inmiddels ‘opa’ Van Barneveld, toen de nummer 16 van de wereld het zou winnen van de nummer een Van Gerwen. Barney won dus tegen alle verwachtingen in na een zeer spannende match. Sensatie dus alom. Had ik in deze dus mijn intuïtie gevolgd dan was ik een ‘rijk’ man geweest. Maar gelukkig trapte ik niet in deze zeer verleidelijk ‘val’. Want met gokken verlies je op den duur altijd.
Matchfixing zal dit jaar weer op grote wereldschaal aanwezig zijn in allerlei topsporten. Het is een kwaadaardige ziekte die steeds verder om zich heen grijpt naarmate het gokken op deze moeder aarde toeneemt. Met name via internet. De zogenaamde ‘internetkroegen’ zie je ook om je heen als paddenstoelen uit de lucht verrijzen.

Geen alcohol
Heel vaak is daar doelbewust geen alcohol te verkrijgen. Terwijl van die paar andere consumpties als thee en koffie geen droog brood te verdienen is. Toch hebben deze zogenaamde ‘cafés’ een betere financiële toekomst dan de nu vaak armlastige bruine buurtkroegjes. Zelfs de ‘Holland Casino’s’ klagen daarover steen en been. Maar goed ook, want net als de Staatsloterij zijn dit toch ‘oplichtersbendes’ van de bovenste plank.
Niets nieuws onder de zon. ‘Matchfixing’ dus, het doelbewust wedstrijden vervalsen door omkoping en grof financieel gewin, bestond al in de oudheid. Reeds tijdens de Olympische Spelen in de tijd van de Romeinen werden er atleten omgekocht. Voornamelijk door ‘stadsstaten’ en ‘stadhouders’ die er eer, roem en glorie mee verwierven. Naast een fenomenale financiële machtspositie.
De atleten in die tijd moesten weliswaar verplicht de eed afleggen van ‘puurheid in de sport’. Kon er worden bewezen dat dit dus uiteindelijk niet het geval was, dan konden zij worden bestraft met de doodstraf.
In de Verenigde Staten woedt het matchfixing-kankergezwel al vanaf de 19de en de 20e eeuw, gevolgd door elders met wereldwijde sportvervalsingen. Vooral honkbal, basketball en in boksringen is in de VS zelf reeds lange tijd een gokepidemie uitgebroken.

List en bedrog
Waar zitten we dan met z’n allen nog naar te kijken?! Naar de grote firma ‘list en bedrog’ van matchfixing die dank zij de eveneens wereldwijde gokplaag met de dag groter wordt.
Wie van u herinnert zich nog het Nederlands elftal in 1983 toen de voetbaloranjes zich eveneens moesten plaatsen voor de EK-kwalificaties in Frankrijk? Oranje stond toen in groep 7 finaal aan de leiding . Maar kon op de laatste speeldag nog worden voorbij gestoken door Spanje. Dat moest destijds met 11 doelpunten verschil winnen van Malta. Sportief gezien een onmogelijke opgave. Haast waanzinnig werden zij zelfs hier voor de buis op het moment dat Malta nota bene met 0-1 voor kwam te staan. Daarna werd de gehele wereld met open ogen op klaarlichte dag grandioos bedrogen met de einduitslag voor Spanje: 12-1.
En wederom lag Nederland er dus weer uit. Over de FIFA en consorten hoeven we het helemaal niet meer te hebben. Net als over scheidsrechters, trainers en bestuurders die nog steeds gezamenlijk uitmaken met penalty”s en rode kaarten van dien, wie er wint of verliest.

Geef mij maar de pure sportatleten van vroeger zoals onze Fanny Blankers-Koen en onze ‘Dutch Windmill’ Bep van Klaveren.
Gelukkig bestaat thans ook nog onze nieuwe atletiekster Dafne Schippers met haar wk-goud op de 200 meter. Maar daar houdt het zo’n beetje helaas al weer mee op. Waar gaan wij met zijn allen naar toe?

Wel wens ik u tot slot allen een zeer gelukkige ‘matchfixing’ toe. In de persoonlijke sfeerrelaties uiteraard!

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit bericht met je vrienden!

De toekomst is vandaag, de geschiedenis wordt morgen geschreven