maandag 6 december 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Marokko breidt invloed op onderdanen uit

28 januari 2009 (de redactie)

Marokkaanse ouders in Nederland hebben voortaan nog minder keuze bij het kiezen van een naam voor hun pasgeboren kind: de Marokkaanse regering heeft een nieuwe, uitgebreide lijst met 'geschikte kindernamen' gestuurd aan Nederlandse gemeenten.

Marokkaanse Nederlanders mogen hun kinderen nu ook geen Berbernamen meer geven, aldus de Marokkaanse overheid. Zo moet de Marokkaans islamitische identiteit worden benadrukt.

Het grootste deel van de in Nederland woonachtige Marokkanen is Berber. De Marokkaanse overheid dwingt deze mensen nu een Marokkaans islamitische naam te kiezen voor hun kinderen. Marokko wil op deze wijze de Marokkaanse identiteit van haar onderdanen waarborgen, ook van Marokkaanse Nederlanders. „Wij verbieden Berbernamen omdat zij in tegenspraak zijn met de identiteit en omdat ze de deur openen voor verspreiding van betekenisloze namen”, laat Idris Bajdi, topambtenaar Binnenlandse Zaken in Marokko weten.

Nu al gebruiken ook Nederlandse gemeenten een lijst met ’goedgekeurde’ namen. Marokkaanse Nederlanders moeten hieruit kiezen als zij aangifte doen van hun kind.

 

Deel dit bericht met je vrienden!