vrijdag 20 mei 2022

webZine over Stad, Cultuur
en Wereld

Marktplaats sociale ondernemers wint belangrijke internationale prijs

22 januari 2022 (een van onze medewerkers)

Rotterdam wint de Bloomberg Philanthropies’ Mayors Challenge en krijgt $1 miljoen om marktplaats voor sociaal ondernemers Rikx verder te ontwikkelen en te verspreiden naar andere steden, nationaal en internationaal.

Chauffeurs opleiding met Tesla voor moeders

Een leer-werkhub voor jongeren; een chauffeursopleiding (met Tesla’s) voor moeders; een technisch traineeship voor vrouwelijke nieuwkomers; een werkplaats voor timmermannen en ijzerwerkers, rijles voor crisiscatering: het zijn voorbeelden van de projecten van sociaal ondernemers die meedoen op het Rikx-platform. Een ding hebben ze gemeen: ze gaan armoede en werkloosheid in de stad tegen door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans te bieden opnieuw een opleiding te doen of hun weg terug te vinden naar werk.

Met Rikx kunnen bedrijven die graag willen bijdragen aan een sociale, inclusieve arbeidsmarkt maar daar binnen hun eigen bedrijf geen mogelijkheden voor hebben, geld investeren in sociale projecten. Deze sociale projecten worden gepresenteerd op het ‘Rikx-platform’. Met de markt die daarmee wordt gecreëerd wordt geïnvesteerd in lokale sociaal ondernemers.

Rikx investering in ruil voor SROI 

Niet te snel. Wat is een SROI verplichting ofwel  social return verplichting? Bedrijven en overheden kunnen bij aanbestedingen van meer dan € 200.000 een  SROI verplichting van bijvoorbeeld 5% hebben om ,emse ,et afstand tot de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld de moeders hierboven , aan een baan te helpen.  

Sociaal ondernemers bieden hun projecten aan op het online Rikx-platform. Bedrijven en fondsen kunnen de Rikx kopen. Het aantal Rikx dat sociaal ondernemers mogen aanbieden is gelijk aan de impact die ze creëren voor de stad, en wordt vóór aanvang van het project bepaald via een onafhankelijke waardering, en achteraf wordt vastgesteld wat daadwerkelijk is gerealiseerd. Bedrijven die Rikx kopen, en daarmee sociaal ondernemers helpen om hun projecten te kunnen realiseren, kunnen deze gebruiken als invulling van hun social return-opgave.

De gemeente Rotterdam en het WSPR subsidieerden de ontwikkeling van de Rikx methodiek en hebben intensief met Rebel samengewerkt om het concept uit te werken. De Rotterdamse stichting Voor Goed financierde in een later stadium ook mee als onderdeel van hun social impact-portfolio.

15 champion cities

Met de digitale marktplaats voor sociaal ondernemers maakt Rikx initiatieven mogelijk die kansarme Rotterdammers opleiden en naar werk begeleiden. Het innovatieve financieringsmodel is erkend door Bloomberg Philanthropies, die Rikx beloont met 1 miljoen dollar om in Nederland – en daarna wereldwijd – op te schalen. Van de 632 steden die wereldwijd meededen is Rotterdam nu een van de 15 winnaars, ofwel een ‘Champion City’. Andere 'Champion' steden zijn onder meer Bogota (Peru), Amman (jordanië), Phoenix (Arizona), Vilnius (Litouwen) en Kigali (Roeanda)   

Rikx

Het idee voor Rikx, een economisch systeem rondom social impact, ontstond bij Rotterdams adviesbureau Rebel. De vraag was: hoe bekostig je sociale projecten zonder dat deze steeds afhankelijk zijn van subsidies?

Rikx-initiatiefnemer en Rebel-consultant Wouter Vos: “Ik was altijd overtuigd dat sociaal ondernemers een sleutelrol hebben in het maken van sociale impact in de stad. Zelfs middenin coronatijd hebben ze tientallen mensen naar werk begeleid. En dat zijn veelal mensen die onder de radar van de gemeente leven en daardoor niet altijd geholpen worden. Dat bedrijven deze sociaal ondernemers helpen financieren is uniek aan Rikx. De erkenning van Bloomberg voor ons concept is de kroon op het werk dat we hebben verzet de afgelopen jaren”.

 

Zie ook:

Lees meer over:

sociale ondernemers Bloomberg
Deel dit bericht met je vrienden!