woensdag 18 mei 2022

webZine over Stad, Cultuur
en Wereld

Screenshot voorpagina Rappler

Maria Ressa en Dmitry Muratov, winnaars Nobelprijs en hun media: Rappler en Novaja Gazeta

11 oktober 2021 (de redactie)

Het Noorse Nobelcomité maakte op 8 oktober bekend de Nobelprijs voor de Vrede voor 2021 toe te kennen aan Maria Ressa en Dmitry Muratov voor hun inspanningen om de vrijheid van meningsuiting te waarborgen, een voorwaarde voor democratie en duurzame vrede. Maria Ressa is CEO en medeoprichter van Rappler Dmitry Muratov is medeoprichter en hoofdredacteur van Novaja Gazeta

Rappler

Maria Ressa gebruikt de vrijheid van meningsuiting om machtsmisbruik, geweld en groeiend autoritarisme in haar geboorteland, de Filippijnen, aan de kaak te stellen. In 2012 was ze mede-oprichter van Rappler, een digitaal mediabedrijf voor onderzoeksjournalistiek, dat ze nog steeds leidt. Als journalist en CEO van de Rappler heeft Ressa laten zien een onverschrokken verdediger van de vrijheid van meningsuiting te zijn. Rappler heeft kritische aandacht besteed aan de controversiële, moorddadige anti-drugscampagne van het regime van Duterte. Het aantal doden is zo hoog dat de campagne lijkt op een oorlog tegen de eigen bevolking. Mevrouw Ressa en Rappler hebben ook gedocumenteerd hoe sociale media worden gebruikt om nepnieuws te verspreiden, tegenstanders lastig te vallen en het publieke debat te manipuleren.

Novaja Gazeta

Dmitry Andreyevich Muratov verdedigt al tientallen jaren de vrijheid van meningsuiting in Rusland onder steeds moeilijker wordende omstandigheden. In 1993 was hij een van de oprichters van de onafhankelijke krant Novaja Gazeta. Sinds 1995 is hij in totaal 24 jaar hoofdredacteur van de krant. Novaja Gazeta is de meest onafhankelijke krant van het huidige Rusland, met een fundamenteel kritische houding ten opzichte van macht. De op feiten gebaseerde journalistiek en professionele integriteit van de krant hebben het tot een belangrijke bron van informatie gemaakt over afkeurende aspecten van de Russische samenleving die zelden door andere media worden genoemd. Sinds de start in 1993 heeft Novaja Gazeta kritische artikelen gepubliceerd over onderwerpen variërend van corruptie, politiegeweld, onwettige arrestaties, verkiezingsfraude en "trollenfabrieken" tot het gebruik van Russische strijdkrachten zowel binnen als buiten Rusland.

Screenshot voorpagina Novaja Gazeta

De tegenstanders van Novaja Gazeta hebben gereageerd met pesterijen, bedreigingen, geweld en moord. Sinds de start van de krant zijn zes van haar journalisten vermoord, de roemdste onder wie Anna Politkovskaja die onthullende artikelen schreef over de oorlog in Tsjetsjenië. Ondanks de moorden en bedreigingen heeft hoofdredacteur Muratov geweigerd afstand te doen van het onafhankelijke beleid van de krant. Hij heeft consequent het recht van journalisten verdedigd om te schrijven wat ze willen over wat ze maar willen, zolang ze maar voldoen aan de professionele en ethische normen van de journalistiek.

Vrije, onafhankelijke en op feiten gebaseerde journalistiek beschermt tegen machtsmisbruik, leugens en oorlogspropaganda.

Vrije, onafhankelijke en op feiten gebaseerde journalistiek beschermt tegen machtsmisbruik, leugens en oorlogspropaganda. Het Noorse Nobelcomité is ervan overtuigd dat vrijheid van meningsuiting en vrijheid van informatie bijdragen aan een geïnformeerd publiek. Deze rechten zijn cruciale voorwaarden voor democratie en bescherming tegen oorlog en conflict. De toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan Maria Ressa en Dmitry Muratov is bedoeld om het belang van de bescherming en verdediging van deze grondrechten te onderstrepen. 

Nobelprijs vrede

Mevrouw Ressa en de heer Muratov ontvangen de Vredesprijs voor hun moedige strijd voor de vrijheid van meningsuiting in de Filippijnen en Rusland. Tegelijkertijd zijn ze vertegenwoordigers van alle journalisten die opkomen voor dit ideaal in een wereld waarin democratie en persvrijheid steeds ongunstiger worden.

 Plek in Moskou waar Anna Politkovskaja vermoord werd. Zij was een van de zes vermoorde journalisten Novaja Gazeta.  Foto Peter Martens cco   

Zie ook:

Lees meer over:

journalistiek Nobelprijs'
Deel dit bericht met je vrienden!