woensdag 27 oktober 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Foto @Ilse Weg

Manuel Kneepkens: Zuid-Limburg aan Zee

27 februari 2017 (Jana Beranová)

Manuel Kneepkens, jurist, dichter, tekenaar en voormalig leider van de Stadspartij werd zondag 26 februari 75 en presenteerde bij boekhandel Donner meteen twee jubileumbundels: Zuid-Limburg aan Zee met al zijn Limburgse gedichten en de nieuwe verhalenbundel De Diepslaper . De laatste is geïnspireerd op het motto van de icoon verhalenschrijver wijlen Bob den Uyl: ‘Verhalenbundel is een roman waar de saaie stukken zijn weggelaten.’ 

Onder immense belangstelling lazen enkele collega- dichters een gedicht naar keuze uit Manuels dichtbundel voor en uit eigen werk: Rien Vroegindeweij, Dirk Kroon, Jana Beranová en Chrétien Breukers (ook een zoon van Limburg, net als Manuel).

Foto hierboven: Kees Klok overhandigt namens uitgeverij Liverse Manuel Kneepkens de nieuwe bundels. De verkoopprijs is € 24.50 (Foto © Ilse Weg)

Ten slotte werd Manuel geïnterviewd door Bas Kwakman, directeur van Poetry International en schrijver. Manuel zat op de praatstoel. Als een bekwaam entertainer, vol humor, al zijn ledematen energiek bewegend stak hij na elke vraag een boeiend betoog af. Hij wees ons onder andere op het feit dat Sjarel Ex, de directeur van Museum Boijmans, ook een Limburger, de garderobe daar heeft ingericht met de mijnstreek in gedachten. De jassen worden de hoogte in gehesen, net zoals je uit mijnen kolen naar boven brengt. Kneepkens vertelde ook met smaak over het karakter van de Limburgers, zacht maar soms juist extra hard, zie Geert Wilders, een andere streekgenoot.

Foto hierboven: Manuel Kneepkens in heftige discussie met Poetrydirecteur Bas Kwakman. Foto: Ilse Weg.

De literaire sessie werd feestelijk afgesloten met een heerlijk glas wijn.

Voor een video impressie door Kees Klok klik hier.

Foto hierboven: Voormalig stadsdichter Jana Beranová, ooit Manuels mederedacteur van Rotterdams Mooi, leest voor uit eigen werk. (Foto: Ilse Weg)

Foto hierboven: Dichter Chrétien Breukers, ook zoon van Limburg, spreekt Manuel Kneepkens toe. (Foto © Ilse Weg)

Alle foto's bij dit artikel © Ilse Weg.

 

Deel dit bericht met je vrienden!