dinsdag 17 mei 2022

webZine over Stad, Cultuur
en Wereld

Loekasjenko laat journalist internationaal passagiersvliegtuig halen

24 mei 2021 (een van onze medewerkers)

Een Mig 29 van de Wit-Russische luchtmacht escorteerde op zondag 23mei een passagierstoestel van Ryan Air op weg van Griekenland naar Litouwen, naar Minsk, de hoofdstad van Wit Rusland. Ruim zes uur later mag het toestel met alle passagiers min minstens één, zijn vlucht naar Vilnius voortzetten. Het Wit-Russische regime voerde een noodmelding aan als reden voor omleiding naar Minsk van het toestel. In Minsk werd passagier Roman Protasevich gearresteerd. Protasevich is oprichter en ex-redacteur van  het Telegram nieuwskanaal Nexta. Dat is het regime van Lukaschenko een doorn in het oog.

Als zoals in de hierboven afgebeelde tweet gesteld wordt, inderdaad agenten van de Wit Russische geheime dienst KGB gebruikt heeft om het toestel naar beneden te krijgen dan is er samen met illegaal geforceerde arrestatie sprake van een internationaal incident van de eerste orde.

De leiders van de EU bespreken het voorval op een speciale top op maandag, Tweede Pinksterdag.

De Poolse premier Mateusz Morawiecki sprak van een ‘een ongekende daad van staatsterrorisme.’

Ursula von der Leyen tweette ‘Het is volkomen onacceptabel om een vliegtuig op weg van Athene naar Vilnius te dwingen om in Minsk te landen. Ook Premier Rutte sloot zich hierbij aan .  

Nexta

Hieronder de tekst van het bericht dat vertelt over de arrestatie, afgelopen zondag op Nexta het nieuwskanaal dat eerder door Protasevic opgericht werd, :

'Een vliegtuig van Ryanair, dat van Athene naar Vilnius vloog, maakte een noodlanding op de nationale luchthaven van Minsk. Het vliegtuig gaf plotseling een noodsignaal en veranderde van koers. De noodlanding werd veroorzaakt door een bommelding. Het vliegtuig werd gecontroleerd, de bom werd niet gevonden en alle passagiers werden voor een tweede zoekopdracht uit het toestel gehaald. Onder hen was de redacteur van het Telegramkanaal Belarus Brain, voormalig Nexta-redacteur, journalist Roman Protasevich. Hij werd gearresteerd.

Voorafgaand aan de vlucht zei hij dat hij had gemerkt dat hij werd gevolgd. In Wit-Rusland kan Roman de doodstraf opgelegd krijgen. Eerder eiste de Loekashistische Onderzoekscommissie om de redactie van Nexta's Telegram-kanalen als extremisten te erkennen en om Protasevich en Putilo vanuit Polen uit te leveren aan Wit-Rusland '

 

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!