zondag 23 februari 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Live-painting in Noord

13 november 2019 (door Han van der Horst)

Rinus Blomsteel had naar eigen zeggen drie jaar niet meer geschilderd maar nu ging hij met verve een groot doek te lijf. Hij leverde deze kunstzinnige prestatie zondagmiddag op het overdekte binnenplein van het Jan van der Ploeghuis in Rotterdam Noord, vlak naast de Hillegondakerk.

Een publiek van zeker vijftig tot zestig personen sloeg zijn prestaties gade terwijl een trio onder aanvoering van saxofonist Jos Valster de boel opluisterde met passende jazz, die sterk deed denken aan de vroege jaren zestig, toen de meeste aanwezigen volwassenheid naderden. Ook verscheen op het podium de bekende buikdanseres Soraya Sultan. De dichter Mark Boninsegna reciteerde tussen de bedrijven door uit eigen werk.

kunstenaars in Van der Ploeghuis
Het gebeuren was bedoeld om het Oude Noorden vast kennis te laten maken met wat het te wachten staat als dertig kunstenaars op leeftijd straks een bijdrage gaan leveren aan het kunstenklimaat van de wijk. Het is de bedoeling dat in het Jan van der Ploeghuis voor hen ruimte wordt gemaakt naarmate er seniorenwoningen vrij komen. Dat hebben Woonbron en de Stichting Woonwerkplaats Piet Roovershuis met elkaar afgesproken. Onderdeel van hun plan is daarnaast het openen van een buurtatelier. De middag op het binnenplein – getiteld Kunstenshow in Noord – was een bescheiden voorproefje van wat er allemaal zit aan te komen.

ontmoeten en kunst
Rode draad bij alle activiteiten: door middel van kunst mensen met elkaar in contact brengen. De ontmoeting staat centraal in de uitgangspunten van het Piet Roovershuis.

Het werd een geanimeerde middag met trekjes van een reünie want een groot aantal bezoekers kende elkaar uit café Timmer op de Oude Binnenweg. De bar was dan ook open in het Jan van der Ploeghuis. De ontmoeting als wezenlijk doel van de manifestatie bleek nu al. En wat de kunst betreft: Rinus Blomsteel – sigaar in de mond – had het met verf en linnen de hele middag zeer naar zijn zin.

Meer informatie op Piet Roovershuis.nl en op Citylab010.nl

foto's door Han van der Horst
Deel dit bericht met je vrienden!

De toekomst is vandaag, de geschiedenis wordt morgen geschreven

Vandaag&Morgen is een uitgave van Stichting Third Road. Steun onze verslaggeving op NL55 INGB 0009 2593 29 t.n.v. Stichting Third Road