donderdag 26 november 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Lezing schrijfster Ria Baart (* 1996)

26 september 2018 (door de Redactie)

De schrijfster Ira Bart, pseudoniem voor Ria Baart, is het onderwerp van een lezing door Marja de Groote in Podium O950. Ira Bart, geboren in Zeeuws-Vlaanderen, kwam in 1970 naar Rotterdam en woonde en werkte in Kralingen.

Marja de Groote komt net als Ira Bart uit Zeeuws-Vlaanderen. Ze stuitte op de schrijfster in de jaren 80 en 90 en vond in 2016 in de nalatenschap van haar moeder een artikel van Bart terug. “In een doos van mijn moeder zaten allerlei overlijdensberichten, maar ook een artikel uit de Volkskrant geschreven door Ira Bart. Dat wekte opnieuw mijn interesse, vanwege onze gedeelde roots. Ik ben net als zij ook in Rotterdam komen wonen.


Ze lijkt hier niet zo bekend meer, terwijl ze tussen 1983 en 1996 toch veel heeft gepubliceerd en opgetreden. Ze was docent aan de Schrijversschool van de SKVR en schreef verhalen, waarin feit en fictie in elkaar vloeien, en later ook poëzie. Een bekend verhaal van haar is ‘Stad’, over het leven in Rotterdam. Ze trad veel op, onder meer in Nighttown, Rotown, het Bibliotheektheater en Popular, maar ook buiten Rotterdam en tijdens het gerenommeerde festival La Biënnale de la Poësie in Luik. Maar ze was nogal ingetogen, iets dat in de aard van mensen uit Zeeuws-Vlaanderen zit.”

Dat ingetogene heeft misschien ook een rol gespeeld bij het uit het collectieve geheugen verdwijnen van de schrijfster. De Groote: “Poetry International en het filmfestival (IFFR) waren voor haar inspiratiebronnen die tot verhalen hebben geleid. Ik vind ‘Stad’ en ‘Het uur waarop de wolven huilen’ sterke verhalen en voel me echt door haar werk geraakt. Met ‘Stad’ was ze in 1988 één van de vijf proza-debutanten in literair tijdschrift De Revisor. Ook haar verhaal ‘Het begin van de jaartelling’ raakt me. Dat gaat over een meisje van zes en haar jeugd in Sas van Gent. Ze beschrijft hoe dat meisje het leed van de wereld voelt en de behoefte heeft om die wereld te redden door verhaaltjes te schrijven. Feitelijk wordt hier de geboorte van de schrijfster Ira Bart beschreven.”

Na het vinden van het artikel begon Marja de Groote in 2016 met een onderzoek en schreef ze een drietal artikelen over werk en leven van Ira Bart voor het tijdschrift van de Heemkundige Kring in West Zeeuws-Vlaanderen. Het onderzoek is afgerond, maar Marja de Groote blijft betrokken bij Ira Bart. “Schrijven was haar leven en ik bewonder haar schrijfstijl. Ze was een onderdeel van het literaire leven in Rotterdam en kende Jana Beranová, Jan Oudenaarden en Rien Vroegindeweij. Zij was goed bevriend met dichter Joop van den Bos en zijn vrouw Jenny. Het zou mooi zijn als er in de stad ergens een monumentje zou kunnen worden opgericht dat weer aan haar herinnert.”

Lezing op 11 oktober

Tijdens de twaalfde Kunstroute Kralingen-Crooswijk geeft Marja de Groote een lezing over Ira Bart en haar literaire betekenis. De lezing vindt plaats in Podium O950 in Rotterdam-Kralingen. Het programma is:

Donderdag 11 oktober, Oostmaaslaan 950

19.30 Inloop

20.00 Trio Negredo 010

20.15 Jana Beranová

20.30 Lezing Marja de Groote

21.15 Rien Vroegindeweij

21.30 Trio Nigredo 010

Jana Beranová is dichteres-vertaalster. In 2008 ontving ze de Erasmusspeld voor haar inzet voor de letteren. In 2009-2010 was ze stadsdichter van Rotterdam. Een keuze van haar poëzie verscheen in Werkboek (De Geus) met een dvd met trompet-spel van Eric Vloeimans en animaties van Sybren Kuiper. Haar gedichten worden vaak aangebracht in openbare ruimte. Ze is ook bekend door haar vertalingen van Milan Kundera en het werk van Tsjechische dichters, zoals Miroslav Holub.

Rien Vroegindeweij (Middelharnis, 1944) publiceerde proza en poëzie in diverse literaire tijdschriften en in boekvorm. Schreef voor het toneel, columnist, publicist, vertaler, bloemlezer. Hij was één van de oprichters van de poëziewinkel W. Pieterse in poëzie, (mede)oprichter en redacteur van de tijdschriften Hard Werken en Rotterdams Mooi. In 1973 publiceerde hij zijn eerste dichtbundel, in 2009 verscheen Later wordt alles echter – een keuze uit de gedichten 1973 – 2009. Drager van de Erasmusspeld, winnnaar van de Gedichtendagprijs 2002 en laureaat Anna Blaman prijs 2009.

Nigredo 010 onderzoekt en verdiept de mogelijkheden van het samengaan van taal, muziek, zang en geluid in de ruimste zin van het woord. Gesproken woorden, gezongen woorden, klank en soundscapes zijn inspiratiebron en vertrekpunt. Onze persoonlijke smaak, voorkeuren en interesses zijn hierbij leidend. Al het vertolkte materiaal is eigen werk. Het kerngroepje bestaat uit Lisse Knaapen, Pieter Loef en Bart Wolvekamp. Zij zijn thuis in meerdere theatrale en muzikale disciplines.

Zie voor meer informatie www.kunstroutekralingencrooswijk.nl en https://www.facebook.com/kunstroutekc/

Foto: Joke Schot Photography

Deel dit bericht met je vrienden!