dinsdag 7 december 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Lente als begin van alles

31 mei 2019 (Ronald Glasbergen)

Grote kans dat uw televisie (Samsung) of een ander apparaat in uw huis, uit Zuid-Korea komt. Veel filmliefhebbers weten ook dat Zuid -Korea al lange tijd een bloeiende filmindustrie heeft met veel goeie films en makers. Eén van die makers is Kim Ki Duk, regisseur van 'Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring' uit 2003. Op 3 juni draait de film met de titel van vijf seizoenen, in WORM in de reeks CoolFilm. 'Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring' hoort in al zijn eenvoud, schoonheid en perfectie tot het beste dat film – uit Korea en daarbuiten – voortbrengt.

In een op een bergmeer drijvende tempel wordt een weesjongetje opgevoed door een boeddhistische monnik. Behalve de monnik zijn dieren, slangen, vissen, een hondje en het schilderachtige landschap het gezelschap van de jongen. Misschien heb je juist wel een dwarsligger als hij – en dwarsligger is Kim Ki Duk – nodig om van zo'n oud thema als het verstrijken van tijd en seizoenen een uniek nieuwe en frisse film te maken.

De regisseur, geboren in 1960 in een dorpje in Zuid-Korea, had tot zijn 30ste nauwelijks een film gezien, laat staan gemaakt. Hij werkte vanaf zijn veertiende als fabrieksarbeider en later vijf jaar lang als beroepsmilitair bij de Koreaanse mariniers. Vervolgens zwierf hij een paar jaar als kunstschilder door Frankrijk, ging terug naar Korea en maakte daar, 35 jaar oud en zonder veel opleiding, in 1996 zijn eerste speelfilm. Die heette 'Crocodile' en ging over een man die onder een brug leeft en duikt naar wat mensen in het water achterlaten. 'Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring' uit 2003 was alweer zijn negende film. Het was zijn meest spirituele film tot dan toe, een film waarin alles uit zijn leven en werk lijkt samen te komen.

Regisseur Kim Ki Duk speelt zelf een hoofdrol in het vierde deel van de film. Het is een verhaal over hemzelf en over een deel van de tradities en landschappen in zijn land Korea. Het is ook een film die het geweld toont dat in natuur en mensen is ingebouwd. Ki Duk vertelt met de film in het voorbijgaan wat troost en schoonheid van boeddhisme wel en niet kunnen zijn. Hij doet dat met dieren, kinderen, 'grote' mensen en met de hardheid van en liefde voor het bestaan zelf, die al die factoren gemeen hebben. Hij doet dat tegen de achtergrond van een ongerept landschap en met een knap filmverhaal. Dat in het verstrijken van de seizoenen schoonheid kan schuilen wist u al. Dat iemand er met verse blik, zo'n spirituele speelfilm over weet te maken, is zeldzaam.

De film voorstelling in WORM op drie juni begint om half acht. De schrijver van dit stukje en tevens programmeur van CoolFilm, Ronald Glasbergen, vertelt dan aan de hand van foto's en filmfragmenten iets over Korea, de films die daar gemaakt worden en over de dwarse filmmaker Kim Ki Duk. Gelijk daarna volgt de film. Rond half tien is de film afgelopen.

Foto: Still uit 'Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring' © Kim Ki Duk 2003

 

Deel dit bericht met je vrienden!