donderdag 17 juni 2021

webZine over stad, cultuur
en wereld

Legende Hennie Maliangkay overleden

29 maart 2013 (Jim Postma)

De Rotterdamse kunstenaar en ‘schaaklegende’ Hennie Maliangkay is onlangs op 69-jarige leeftijd overleden na jarenlang te hebben geleden aan de ziekte van Alzheimer. Hij is vorige week donderdag bijgezet in Capelle aan den IJssel bij het crematorium en begraafplaats Schollevaar.

Zo’n 80 kunst- en schaakvrienden hebben hem daar de laatste eer bewezen. Op verzoek van de familie gebeurde dit in ‘beperkte kring’.

 

Onder de genodigden was internationaal schaakgrootmeester Jan Timman, een goede vriend van Hennie Maliangkay. Timman noemde hem een ,,schaakkunstenaar, die gedreven werd door inspiratie, improvisatie, de bouwstenen van het talent Maliangkay.’’ Zijn vrijheid en onafhankelijkheid werden door Timman geroemd.

Hennie Maliangkay baarde in 1988 veel opzien in de Rotterdamse schaakwereld door wereldkampioen Gary Kasparov in een simultaanwedstrijd te verslaan in het WTC-gebouw.

Hennie Maliangkay baarde in 1988 veel opzien in de Rotterdamse schaakwereld door wereldkampioen Gary Kasparov in een simultaanwedstrijd te verslaan.Historisch feit was dat Kasparov hierdoor zo werd overdonderd dat hij vergat of weigerde zijn opponent met de overwinning te feliciteren.
Later kwam van Maliangkay een cd uit met alle wedstrijdzetten onder de titel: ‘En hier pakte ik zijn dame’.

 

Samen met Jan Timman organiseerde hij in de negentiger jaren een grote schaaktentoonstelling en in 2010 werd in het Centrum Beeldende Kunst (CBK) aan de Nieuwe Binnenweg een schaakwedstrijd van 40 man ter ere van hem georganiseerd. Dit door de schaakliefhebbers en initiatiefnemers Ruut Ramseier en John Schell.

,,Kunst was zijn leven en schaken zijn passie,’’ zo typeerde Ramseier hem.

 

Deel dit bericht met je vrienden!