woensdag 15 juli 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Boekomslag van Target Waalhaven 10 mei 1940

Leestip: Target Waalhaven 10 mei 1940 van Kees Stoutjesdijk

27 april 2020 (door de redactie)

De redactie van RV&M schenkt graag aandacht aan het nieuwe boekTarget Waalhaven 10 mei 1940 van Kees Stoutjesdijk. Hij beschrijft daarin de dappere maar dramatisch verlopen aanval van het Britse No. 600 (City of London) Squadron op vliegveld Waalhaven.

De RAF geeft op 10 mei 1940 op verzoek van de Nederlandse regering opdracht aan het No. 600 'City of London' Squadron voor een aanval op Duitse troepen op vliegveld Waalhaven bij Rotterdam.

Dit squadron is  gestationeerd op de basis Manston in Kent en maakt deel uit van de zogenaamde 'Auxiliary Air Force', burgervrijwilligers, bekend als 'weekendvliegers'. Het squadron vliegt met de Bristol Blenheim Mk 1F. Kort na het middaguur stijgen zes toestellen van B-flight op onder leiding van de 31 jarige Squadron Leader James Jimmy Wells. Boven Nederland vliegen de Britse piloten in twee groepen van drie toestellen op het vliegveld aan. Ze duiken op de Duitse vliegtuigen die hier geparkeerd staan en treffen diverse toestellen met hun boordwapens. Kans op een tweede aanval krijgen de Britten niet, want inmiddels zijn Duitse jachtvliegtuigen op het strijdtoneel gearriveerd. Door gebrek aan hoogte en de superioriteit van de Duitse Messerschmitt Bf-110 toestellen hebben de Britten nauwelijks kans. Vier Britse toestellen storten neer in de omgeving van Rotterdam en Pernis. Het vijfde toestel maakt een noodlanding op de slikken van Herkingen. Slechts één toestel ontkomt en vliegt terug naar Engeland. Door deze ene aanval is het halve squadron vrijwel uitgeschakeld.

Het boek 'Target Waalhaven' beschrijft niet alleen tot in detail deze aanval, het gaat ook in op de identificatie van vier tot 1981 onbekende bemanningsleden. Er is nog steeds een hechte band met dit Britse squadron. Elk jaar komt een delegatie naar Nederland en is te gast bij de gemeenten Rotterdam, Nissewaard en De Hoeksche Waard. Daarbij worden op de zeven graven de bekende poppy kransen gelegd. Elk jaar....behalve dit jaar als gevolg van de Corona maatregelen.

Poppy wreath - krans van klaprozen

Als eerbetoon aan de dappere actie en de hechte band die tot op vandaag de dag met het squadron bestaat, heeft Kees Stoutjesdijk het boek samengesteld. Naast de aanval en de identificatie wordt dieper ingegaan in de geschiedenis van het squadron, vliegveld Waalhaven, de jaarlijkse bezoeken, de herdenkingspanelen, artist's impressions en de Bristol Blenheim.

Het boek is in A4 formaat, softcover, 118 pagina's waarvan 24 in kleur. Het is vanaf eind april te koop bij de stichting WW2research via de webwinkel www.ww2research.nl Kosten € 19,95, bij voorinschrijving tijdelijk aanbieding voor € 16,95 (excl. verzendkosten).

Deel dit bericht met je vrienden!

De toekomst is vandaag, de geschiedenis wordt morgen geschreven