zondag 22 mei 2022

webZine over Stad, Cultuur
en Wereld

Leefbaar en Aboutaleb botsen nu al

5 januari 2009 (de redactie)

Tijdens de vlekkeloos verlopen installatie maandagmorgen in het stadhuis van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb was er – verpakt in mooie woorden – toch de eerste confrontatie tussen Leefbaar Rotterdam en de nieuwe burgervader.

Van alle welkomsttoespraken van de fractievoorzitters was die van Leefbaar Rotterdam fractievoorzitter Marco Pastors de opmerkelijkste. Hij kon het niet nalaten er nog even op te wijzen dat zijn partij een betere kandidaat had, namelijk oud havenwethouder Wim van Sluis, een topbestuurder volgens Pastors. Hij hekelde dat er geen referendum had plaats gevonden tussen de in Marokko geboren Aboutaleb en Rotterdammer pur sang Van Sluis. De PvdA durfde dat niet aan volgens Leefbaar Rotterdam. Pastors verzachtte de kritiek door te stellen dat Aboutaleb in het verleden het rechtlijnig voor de Nederlandse normen en waarden heeft opgenomen, om meteen daarna er fijntjes op te wijzen dat de nieuwe burgemeester twee paspoorten heeft, de Marokkaanse en de Nederlandse. En dat kan niet volgens Leefbaar Rotterdam, hoewel de partij weet dat Aboutaleb daar weinig aan kan doen, omdat de Marokkaanse overheid weigert een nationaliteit in te trekken en dus ook geen paspoorten terugneemt. Voor Pastors is dat onaanvaardbaar en daarom overhandigde hij symbolisch een enveloppe geadresseerd aan het Marokkaanse koningshuis, waarin Aboutaleb zijn paspoort kan doen en zodoende van zijn positie gebruik kan maken om de regering in het Noord Afrikaanse land onder druk te zetten. ,,U heeft de kans de Marokkaanse overheid aan te vechten”, zei de Leefbaar-aanvoerder.

Aboutaleb antwoordde in zijn dankwoord meteen. ,,Als je gekozen hebt voor dit land, dan moet je er ook helemaal voor gaan. Je moet je vooral niet voordoen als slachtoffer, hetgeen nog te vaak gebeurt. Je moet juist volop meedoen, maar dat betekent niet dat je verplicht bent alle schepen achter je te verbranden”.
De nieuwe burgervader waarschuwde – opnieuw netjes verpakt – Leefbaar Rotterdam. ,,Ik begrijp de discussie over de dubbele nationaliteit, maar ik heb er grote moeite mee als er wordt getwijfeld aan mijn loyaliteit. Ik werk nu 32 jaar in dit land en weiger te accepteren dat er vraagtekens worden geplaatst bij mijn loyaliteit. Dat zal ik altijd verwerpen’’.
En daarmee is de toon gezet.
.

 

Deel dit bericht met je vrienden!