woensdag 1 april 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Kunstwerk Wigbold aanwinst Rotterdam

26 september 2012 (door de Redactie)

Aan de voet van gebouw de Red Apple pronkt vanaf afgelopen zaterdag een prachtig kunstobject: de Filosofenbank. De bank is ontworpen door kunstenares, schrijfster en illustratrice Saskia Wigbold.


Na enige korte presentaties in het theater van de Bibliotheek Rotterdam door o.a. Wiep van Bunge (decaan filosofie Erasmus Universiteit) en Adrie van der Laan (conservator Erasmus collectie), toog het publiek richting Scheepmakershaven. Daar onthulden minister Ivo Opstelten (hij verving burgemeester Aboutaleb) samen met vice voorzittter Astrid Kooijmans van de deelraaad Rotterdam Centrum het fraaie object van vijf boeken met kleurrijke boekomslagen in de vorm van een bank.


De plek waar de bank staat is niet toevallig gekozen. In de zeventiende eeuw stond op dezelfde plaats het roemruchte café De Lantaarn, ontmoetingsplaats van denkers uit de Verlichting als Pierre Bayle, Bernard Mandeville en John Locke. De geest van Erasmus zal er ongetwijfeld hebben rondgewaard.

Kunstenares Saskia Wigbold liet zich door dit gegeven inspireren en ontwierp de Filosofenbank. Een eerbetoon aan voornoemde denkers waaronder Erasmus,Rotterdams grootste en bekendste denker. Allen zijn in de bank weergegeven! Op de omslagen is de connectie zichtbaar van de filosofen met de stad Rotterdam en hun gedachtengoed. De primaire kleuren doen denken aan schilders zoals Mondriaan. ,,Filosofie is tijdloos en dus past dit kleurgebruik daar goed bij,'' volgens Saskia Wigbold.

De Filosofenbank is een aanwinst voor de stad Rotterdam.

Tekst en foto's: Rinus Vuik

Bij de foto's: (1) Kunstenares Saskia Wigbold heet iedereen welkom. (2) Demissionair Minister Opstelten vervangt burgemeester Aboutaleb en (3) onthult het kunstwerk. (4) Astrid Kooijmans en Saskia Wigbold proberen de bank uit. (5) De gasten praten nog wat na. (6) Enkele genodigden willen de 'zit' van de bank ook even proberen.

Deel dit bericht met je vrienden!

De toekomst is vandaag, de geschiedenis wordt morgen geschreven

Vandaag&Morgen is een uitgave van Stichting Third Road. Steun onze verslaggeving op NL55 INGB 0009 2593 29 t.n.v. Stichting Third Road