woensdag 23 september 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Foto: Donner.nl

Kunstenaars gaan niet met pensioen

6 november 2019 (door de redactie)

Op 15 november a.s. wordt om 16.30 uur in Boekhandel Donner, Coolsingel te Rotterdam het boek Kunstenaars gaan niet met pensioen gepresenteerd, het derde deel van de serie portretten van Rotterdamse kunstenaars. Het eerste exemplaar wordt uitgereikt aan Jeroen Chabot, directeur van de Willem de Kooning Academie te Rotterdam.

In de eerste twee delen, Rijk ben ik er niet van geworden (1997) en Zestig Plus+ (2007) zijn de kunstenaars, geboren tussen 1903 en 1947, geïnterviewd. Kunstenaars gaan niet met pensioen beschrijft de generatie die geboren is tussen 1948 en 1952. Dit derde deel is een belangrijke aanvulling en geeft een goed inzicht in de ontwikkelingen van de naoorlogse generatie Rotterdamse beeldende kunstenaars in de 20e en begin 21e eeuw.

Het boek beschrijft niet alleen de artistieke ontwikkeling van deze generatie kunstenaars, maar ook de ontwikkeling van het kunstklimaat in brede zin. Alle kunstenaars in dit boek gaan op een of andere manier in op de ontwikkeling buiten het atelier, op tentoonstellingslocaties, de markt, de galeries, op overheidsondersteuning, op de ontwikkeling van het kunstvakonderwijs e.d. Het boek is dus meer dan alleen een beschrijving van 48 individuele artistieke carrières en oeuvres. Het beschrijft ook de ontwikkeling van de stad Rotterdam waarin beeldende kunst steeds serieuzer werd genomen. Juist in de periode waarin deze generatie kunstenaars tot wasdom kwam en waarin het verbeterde kunstklimaat ervoor zorgde dat Rotterdam voor vele kunstenaars van buiten een goede woon- en werkstad werd. Het innovatieve kunstbeleid van de Rotterdamse Kunststichting en later het CBK Rotterdam heeft hieraan in ieder geval een positieve impuls gegeven.

In Kunstenaars gaan niet met pensioen staan portretten van 48 kunstenaars die inmiddels ‘met pensioen’ zijn, maar niet kunnen of willen stoppen met hun creatieve werk. De verhalen zijn opgetekend door middel van vraaggesprekken en geïllustreerd met fotoportretten van Rick Messemaker. Het is een voor Nederland unieke serie over de Rotterdamse beeldende kunstenaars en een tijdsdocument over de veranderingen in het Rotterdamse kunstklimaat van na de oorlog.

Het boek is een uitgave van Uitgeverij Duo/Duo, wederom tot stand gekomen in samenwerking met CBK Rotterdam en Willem de Kooning Academie. Aan deze uitgave is belangeloos meegewerkt door de volgende auteurs: Erik Beenker, Hugo Bongers, Egbert van de Gronden, Anton Hoeksema, Ove Lucas, Peter Ouwerkerk, Leo Pronk, Sandra Smets, Henk van Straten, Guus Vreeburg en Hans Walgenbach. Het voorwoord is verzorgd door Jeroen Chabot, directeur van de Willem de Kooning Academie.

Kunstenaars gaan niet met pensioen is verkrijgbaar bij:

Boekhandel Donner

Walgenbach Art & Book

Oosterboekhandel Amesz

Prijs € 22,95

LIJST MET KUNSTENAARS

1 Andringa, Hans
2 Assem (van den), Marjolijn
3 Bemmel (van), Marcelle
4 Boek (de), Wim
5 Bont (de), Henk
6 Bouwman, Richard
7 Brink, Michiel
8 Burg (van der), Mia
9 Daams, Jasper
10 Damen, Louis
11 Drunen (van), Willem
12 Egberts, Otto
13 Felius, Marleen
14 Geest (van), Arie
15 Graaf (de), Jan
16 Grootenboer, Marianne
17 Haastert (van), Inge
18 Halem (van), Pim
19 Hartog (den), Evert
20 Heijster, Tilly
21 Hoenderdaal (van ‘t), Joop
22 Hogerdijk, Jentius
23 Jansen, Rien
24 Kervezee, Nico
25 Ketting, Ditty
26 Kooi, Hans
27 Lim, Han Goan
28 Leeuwen, Bas van
29 Messemaker, Rick
30 Moreno Robles, Julio
31 Mostert, Roel
32 Oord (van), Johan
33 Oosterwijk, Nelis
34 Ras, José
35 Redert, Peter
36 Schouten, Lydia
37 Slot (van ‘t), John
38 Stoker, Zwaantien
39 Stoop, Willem
40 Stuurman, Frans
41 Tas, Henk
42 Verkerk, Hans
43 Visser, Eveline
44 Vugt (van), Leo
45 Waakop Reijers, Tom
46 Woerd (van de), Harry
47 Zee (van der), Liesbeth
48 Zijlmans, Clemens

Deel dit bericht met je vrienden!