donderdag 21 oktober 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Kunst met een grote K

17 februari 2017 (Marcella Deen)

Het is weer tijd voor kunstminnend Rotterdam. Vele galerieën, evenementen en exposities etaleren de kunst en het kunstenaarsleven van de talrijke kunstenaars in Rotterdam. (Op de foto hiernaast: Karin Vermeer. Foto © Rinus Vuik)

Zo ook Karin Vermeer. Deze dame, oorspronkelijk geboren in Tilburg, en ja, de zachte G in haar stem heeft zij gelukkig behouden, woont al jaren in Rotterdam, alwaar zij de Kunst Academie Willem de Kooning heeft afgerond. Zij hield open huis in haar atelier aan de Borgerstraat, dat niet een twee drie te vinden is als je de weg niet kent, en tussen de huurhuizen is verstopt doch een prachtige locatie is... als je het eenmaal wel gevonden hebt ,namelijk op een steenworp afstand van Spartastadion, beter bekend als Het Kasteel.

Bezuiniging in de culturele sector
Als gevolg van de financiële crisis en de bezuinigingen in de culturele sector in 2010, heeft een groot aantal kunstenaars initiatieven de deuren moeten sluiten; kunstenaars moesten uit hun ateliers op zoek naar nieuwe werkruimte. In deze onstuimige periode vonden ongeveer twintig nationale en internationale kunstenaars in 2013 een nieuwe plek in het SKAR ateliergebouw.


Foto: Karin Vermeer bij een van haar samengestelde portretten (Foto © Rinus Vuik)

Culturele ondernemers zijn bij uitstek de ondernemers die kunnen bijdragen aan een fascinerend straatbeeld en een opwaardering van de wijk. Kunstenaars spelen steeds meer een bindende rol in de gemeenschap waarin zij wonen en werken. Zij nemen het voortouw en doorbreken de soms passieve en vaak negatieve opstelling die het leven in de wijken dreigt te verlammen. Professionele kunstenaars uit alle disciplines kunnen terecht bij SKAR. Dit is uniek, want bij alle andere gemeentelijke aanbieders is dit geen kernactiviteit. SKAR is de enige organisatie die het gemeentelijk kunstbeleid rechtstreeks kan vertalen in huisvestingsbeleid.

Andere aanbieders zijn Stadsontwikkeling en de Huis Oppas Diensten. SKAR beheert ongeveer de helft van de permanente gemeentelijke werkruimtes voor kunstenaars in Rotterdam. (Hiernaast: Een kleurrijk, samengesteld portret van Karin Vermeer. Foto © Rinus Vuik)

 

Vooral met Stadsontwikkeling werkt SKAR regelmatig samen. SKAR beheert naast permanente panden een groeiend aantal tijdelijk leegstaande panden. De invulling van deze panden gaat in overleg met Stadsontwikkeling, Vastgoed Economie, en met de dienst Kunst en Cultuur (K&C).

(bron: SKAR-beleid 2015)

To do list
Enfin, de Siberisch aanvoelende kou trotserend, begaf ik mij op weg naar het atelier van Karin Vermeer in het SKAR gebouw, waar ik bij binnenkomst omringd werd door een aangename warmte, en werd verwelkomd met een hapje en een drankje; altijd prettig. Al heb ik zelf in een ver verleden een kunstacademie opleiding gevolgd, sta ik redelijk sceptisch tegenover "kunst" Wat de één mooi vind, hoeft de ander niet mooi te vinden. En buiten het feit of het betaalbaar is,vraag ik mijzelf vaak af: “Zou ik het aan mijn muur willen hangen?” Nou, die van Karin Vermeer wel. Voor mij kunst die een brede glimlach op mijn gezicht brengt. Indrukwekkend, imposant en een blij gevoel wat naar boven komt.

Karin Vermeer is een veelzijdige beeldende kunstenares. Zij maakt autonoom werk en kunstwerken.

Sinds 2002 is zij werkzaam als onafhankelijk beeldend kunstenaar in Rotterdam.

Haar huidige werken zijn een mix van computer, fotografie en diverse schildertechnieken.

Afgewerkt met een dikke acrylaat structuurlaag met kantmotieven.

De portretten die zij maakt worden samengesteld uit meerdere vrouwenportretten, meestal van een andere etnische identiteit.

Zo ontstaan er zelf samengestelde, niet bestaande personen.

Foto: De portretten van Karin Vermeer nodigen uit tot kijken. (Foto © Rinus Vuik)

In haar meest recente werken mixed zij portretten van oude meesters met hedendaagse portretten.

De werken zijn in beperkte oplage beschikbaar. maar worden allemaal met de hand gemaakt en daardoor uniek.

Een creatieve duizendpoot die geen enkele materie schuwt, een aanwinst afkomstig een Rotterdamse kunstacademie. En ja, ik zou haar werk graag aan mijn muur hangen.

 

Deel dit bericht met je vrienden!