dinsdag 14 juli 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Monsieur Jacques van Oswald Wenckebach, foto: Sculpture International

Kunst en gentrificatie op Zuid

26 november 2019 (door Kees Versteeg)

Op dinsdagavond 17 december vindt de tweede Z-Files XL plaats, dit keer in ’t Klooster op het Afrikaanderplein. De avond is geheel gewijd aan kunstwerken op de Rotterdamse zuidoever.

De kunstwerken op Zuid zijn minder bekend, minder prominent, minder groot, soms meer experimenteel en vaker dan gemiddeld gemaakt door Rotterdamse kunstenaars.

Deze Z-Files kijkt naar de rol die kunst op dit moment speelt in drie buurten op Zuid: Afrikaanderwijk, Tarwewijk en Bloemhof en naar welke rol deze zou moeten of kunnen spelen in de nabije toekomst. Vooral in deze jaren van snelle veranderingen en toenemende belangstelling van alle kanten voor de drie wijken rond Maashaven, met alle gevolgen van dien, vinden de organisatoren van Z-Files XL het belangrijk om te kijken wel rol kunst speelt, kan spelen of zou moeten spelen in dit gentrificatieproces en in het behoud van het karakter van de buurten.

Het beeld van Monsieur Jacques - zie de foto boven dit artikel - verhuisde in 2018 van de Coolsingel naar de grote binnentuin van een oud schoolpand aan de Cillershoekstraat. Twee andere beelden van de Coolsingel The Husband of the Doll van Thom Puckey en De Knoop van Shinkichi Tajiri verhuisden daar eveneens naartoe. Het is nog niet bekend of ze na het beëindigen van de werkzaamheden aan de Coolsingel daar terugkeren. 

Deel dit bericht met je vrienden!

De toekomst is vandaag, de geschiedenis wordt morgen geschreven