zondag 20 september 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Kuip-thriller ‘Vermoorde onschuld’

26 mei 2015 (door Zettie Leeuwenburgh)

Merkwaardig genoeg speelt de man, die in 1937 het allereerste doelpunt in de Kuip scoorde geen hoofdrol in een serie van zes spannende 'Kuip-thrillers', die de afgelopen drie jaar is verschenen. Zelfs het eerste doelpunt van dezelfde behendige spits uit Feyenoords elite-team voor het Nederlandse Elftal, tijdens de eerste Interland in De Kuip is geen vermelding waard.
Zijn naam is waarschijnlijk bij oudere Rotterdammers én notoire voetballiefhebbers wél bekend: het is Leen Vente, die jarenlang één van de belangrijkste aanvallers van de Rotterdamse voetbalclub was.

 

De redactie van 'Vandaag en Morgen' overweegt daarom de slimme speurder Fred Groen, hoofdrolspeler in de 'Kuip-thrillers' te vragen de zoon van Leen Vente, de Rotterdamse oud-journalist en inmiddels bekend schrijver Rob Vente eens nader aan de tand te voelen. Zelfs al riskeren we daarmee een slechte aantekening en een woede-uitbarsting van hoofdcommissaris Gerard D.O.C.K. van het politiebureau Haagseveer.

Nachtuil
Rob Vente heeft onlangs zijn nieuwe Kuip-thriller, getiteld 'Vermoorde Onschuld' in recordtijd voltooid. Hij leek van de aardbodem te zijn verdwenen na één berichtje via de sociale media, dat hij een nachtuil zou worden om aan het echte werk te beginnen. Zijn nieuwe boek, 'Vermoorde Onschuld', leidt de lezer door heel Rotterdam: van Kralingen naar Hillegersberg en Delfshaven, via Crooswijk naar Zuid en West - waar Fred Groen woont - met als middelpunt natuurlijk het hoofdbureau van de Rotterdamse politie aan de Coolsingel in het Centrum.
Daar krijgt rechercheur Fred Groen, die na de belangrijke wedstrijd Feyenoord - Ajax in De Kuip, aan z'n water voelt dat er iets niet klopt met een plotselinge hartaanval van een belangrijk weldoener en supporter van Feyenoord ongenadig op z'n donder van de chagrijnige hoofdinspecteur D.O.C.K. ,,Er zijn geen aanwijzingen, dat er iets mis is. Als je zo nodig iets wilt onderzoeken, doe je dat maar in je eigen tijd. In geen geval op kosten van de belastingbetaler,’’ wordt hem toegesnauwd. Fred Groen, nog steeds de jongste speurder van het Haagseveer, is geen 'groentje' meer en neemt inderdaad vrij om een mogelijke misdaad uit te zoeken. Hij schakelt ook zijn beste vriend, de journalist Bert Bindels in, die hem een luisterend, maar vooral nieuwsgierig oor biedt.

Goochem
Al gauw belandt Fred Groen bij een zekere Gijssie Goochem, de chauffeur van het slachtoffer, in Crooswijk. Die staat in zijn eigen wijk te boek als een onbetrouwbare vent aan wie je nog geen kanariepietje zou toevertrouwen. Hij verwelkomt Fred Groen uiterst nors en laat hem met zichtbare tegenzin zijn 'paleisje' binnen. Hij blijkt bovendien maar een kwart van de waarheid te onthullen. Dat komt Gijssie (niet zó) Goochem heel duur te staan. Hij wordt vermoord.
Rechercheur Groen moet deze zaak van de steeds kwader wordende hoofdinspecteur onderzoeken. Die gaat ervan uit, dat het slechts om één moord gaat en vindt dat Groen er veel te lang over doet. De speurder openbaart maar niet, dat hij zelf van twee moorden uitgaat. Zijn journalistieke vriend Bindels is het met hem eens en belooft met pijn in het hart niets over de raadselachtige dood in De Kuip te publiceren. Mocht hij in eerdere boeken van Rob Vente mee naar de meeste vraaggesprekken van Fred Groen, in deze nieuwe thriller moet hij vaker afwachten tot hij wordt bijgepraat.

Rob Vente en Feyenoord-icoon Ben Wijnstekers, die het eerste exemplaar van ‘Vermoorde onschuld’ in ontvangst heeft genomen. Foto: CoolegemSpanning
Dit verhoogt beslist de spanning van de 'Vermoorde Onschuld'. De lezer, die wel met Fred Groen meegaat, heeft vaak geen idee waar de vragen van Groen op doelen. Waarom zoekt hij wanhopig naar een foto of een los papiertje, dat met een paperclip in het bloknoot van het eerste slachtoffer moet hebben gezeten? De afdruk van de paperclip is duidelijk te zien. Wie of wat stond er op een foto, dat zo schrikbarend was, dat de weldoener van Feyenoord er een hartaanval - de oorzaak van de dood zo is uit het autopsierapport gebleken - van kreeg? Als het een foto was, wie heeft die dan gemaakt?
Fred Groen moet zelfs bij één van zijn collega's van het Haagseveer te rade om er achter te komen welke rol een van de eigenaressen van een massagesalon bij zowel de eerste als de tweede moord kan hebben gespeeld. Veel wijzer wordt hij niet, want de bewuste collega is als de dood dat zijn gang naar de massagesalon uitlekt. Wel geeft hij schoorvoetend toe dat het niet alleen om geneeskundige massages ging.

Opgelost
De journalist Bert Bindels blijkt uiterst verrast als hij op een avond een telefoontje van Groen op zijn antwoordapparaat vindt, waarin hij hoort dat één moord is opgelost. Welke van de twee moorden blijft ook voor de lezer een raadsel tot de laatste paar hoofdstukken. Zou de op geld beluste zoon van Feyenoords weldoener er iets mee te maken hebben?
De schrijver Rob Vente heeft in zijn zesde boek kans gezien de spanning op te voeren en vast te houden tot en met het laatste hoofdstuk. Niets wijst erop, dat 'Vermoorde Onschuld' in een recordtijd is geschreven. Dat zou juist wel eens de kracht van deze thriller kunnen zijn, al is natuurlijk ook het begin van de 'maand van het spannende boek', juni, een mooie drijfveer.

'Vermoorde Onschuld' is net als de eerste vijf thrillers van Rob Vente een uitgave van Uitgever Coolegem Media in Rotterdam. Alle zes boeken zijn onafhankelijk van elkaar en in willekeurige volgorde te lezen. De rode draad wordt gevormd door Feyenoord, De Kuip en Vente's geboortestad Rotterdam.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit bericht met je vrienden!