vrijdag 3 april 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Krankzinnig monument

4 mei 2009 (door de Redactie)
Dat in Rotterdam soms ruimte is voor krankzinnige beelden in de buitenruimte is heel mooi. Maar het plan om op de dag van het bombardement 14 mei een standbeeld van 5 meter hoog en ruim vier meter breed gemodelleerd naar de Duitse bommenwerper Heinkel te onthullen is natuurlijk absolute waanzin.

Zo kunnen we er nog wel een paar verzinnen. Heinkel bommenwerpers hebben niet alleen Rotterdam gebombardeerd, maar in Nederland later ook Middelburg. Warschau, Londen, Coventry en Liverpool om maar een paar gebombardeerde steden te noemen kunnen het Rotterdamse beeld zo overnemen. In Hiroshima een replica van de bommenwerper Enolay Gay, van waaruit de eerste atoombom viel. In de Russische havenstad Moermansk een replica van een Duitse U-boot, die zo veel koopvaardijschepen onderweg naar die stad torpedeerde.

We kunnen nog verder gaan. In de steden Naarden, Zutphen en Haarlem een standbeeld van de hertog van Alva wiens troepen in de tachtigjarige oorlog een groot deel van de bevolking van die steden uitroeide.

Maar dan is het ook logisch volgend jaar op 30 april in Apeldoorn bij de “Naald”een replica van een zwarte, gehavende Suziki Swift officieel te onthullen.

Terugkomend op het Rotterdamse idee past maar één antwoord. Sodemieter op.
Deel dit bericht met je vrienden!

De toekomst is vandaag, de geschiedenis wordt morgen geschreven

Vandaag&Morgen is een uitgave van Stichting Third Road. Steun onze verslaggeving op NL55 INGB 0009 2593 29 t.n.v. Stichting Third Road