vrijdag 18 september 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Knopen geteld, geen nieuwe stembusgang

18 maart 2010 (door de redactie)

We gaan dus niet snel nog een keertje naar de stembus voor een nieuwe gemeenteraad. Ook Leefbaar Rotterdam durft dat niet aan.


Officieel is natuurlijk de verklaring dat het voor het aantal zetels niet uitmaakt, maar de werkelijkheid is dat niemand het aan durft. Leefbaar ook niet? Nee, ook niet. Want het Cohen-effect zou wel eens nadelig kunnen uitpakken voor de volgers van Marco Pastors. De oud- burgemeester van Amsterdam haalt als nieuwe charismatische leider van de PvdA momenteel in de peilingen zoveel stemmen terug dat Leefbaar Rotterdam de knopen telt. Niet doen, jongens. Te riskant.

Voor de PvdA is de uitkomst van nieuwe verkiezingen ook ongewis. Gaan al die allochtonen nog een keer naar de stembus? Want daar haalden Schrijer, Karakus, Kriens c.s. bijna de helft van hun stemmen vandaan.
Het is dus toch enigszins ongewis wat de uitkomst voor de sociaal- democraten zou zijn.

En de kleine partij'tjes willen ook al niet. Begrijpelijk. Die zouden in het verkiezingsgeweld van de plaatselijke grote jongens mogelijk nog verder worden vermalen.

 


Er is rond iets meer dan tweeduizend stemmen gedoe, zo heeft een commissie uit de gemeenteraad vastgesteld. Dat is op het totaal van meer dan 225.000 stemmen niet veel. Maar daar gaat het niet alleen om.
Gebleken is dat er raadsleden zijn gekozen die na de hertelling toch anderen voor moesten laten gaan. Voor hen kan een nieuwe stembusgang dus wel interessant zijn. En we kiezen mensen, geen partijen! Nog niet zo heel lang geleden is de kiesdrempel omlaag gegaan om het mogelijk te maken dat meer mensen rechtstreeks in de raad zouden worden gekozen.
Dat we op mensen stemmen, blijkt ook steeds als iemand uit zijn of haar fractie stapt en als individueel raadslid verder gaat. Daar is wettelijk niets tegen te doen.

Het slagveld overziende worstelt Rotterdam met twee hoofdproblemen. Het eerste is ontstaan toen er een tijdje digitaal kon worden gestemd. Toen is het aantal stembureaus verminderd omdat er met de snellere manier van stemmen tijd gewonnen zou worden. Maar die maatregel is n iet teruggedraaid toen het rode potlood terugkeerde. Dus was het vaak razend druk in de stembureaus op 3 maart. Lange rijen wachtenden waren op veel plaatsen te zien. Daar komt bij dat de bezetting van de stembureaus mager is.En het is zeer vermoeiend om zo’n post de het hele dag te bemannen en ‘s avonds ook nog eens stemmen te tellen. Dat leidt tot grote moeheid en dus meer fouten dan nodig is.

Het tweede probleem is dat van meerdere mensen in een stemhokje. Het is bij eerdere verkiezingen al geconstateerd, maar er is blijkbaar niet genoeg aan gedaan. Daar moeten ook lessen worden getrokken.

Bij die twee zaken komt dan ook nog eens de toenemende druk op de stembureaus om steeds sneller de stemmen te tellen. Vroeger ging een stembureau om acht uur open en kon er gemakkelijk tot ‘s avonds twaalf uur worden geteld. Nu gaan de deuren eerder open en willen de notabelen in de Burgerzaal van het stadhuis ‘s avonds scoren met een snelle telling. Dat gaat ook ten koste van de zorgvuldigheid.

Deel dit bericht met je vrienden!