donderdag 21 oktober 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Kleurige Avant-garde -100 jaar De Ploeg

10 augustus 2018 (de Redactie)

(Door Geert-Jan Laan)

Zo rond 1920/1921 verbleef de Groninger schilder Jan Wiegers ongeveer een jaar in het Zwitserse Davos om te herstellen van de ziekte tbc . Hij raakte daar bevriend met de jonge Duitse schilder Ernst Ludwich Kirchner die ook kuurde en zich ontwikkelde tot een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de jonge Duitse stroming die we nu kennen als het Duits expressionisme.

Bij terugkomst in Groningen stond hij aan de wieg van een nieuwe Groningse schildersgroep, die onder de naam De Ploeg nu honderd jaar geleden werd opgericht. In het huidige Groninger Museum wordt dit feit herdacht met een indrukwekkende tentoonstelling van schilders zoals Jan Altink, Johan Dijkstra en Alida Pott.


Jan Wiegers, Interieur Bohémien, 1925, 70 x 80 cm, was/olieverf op doek, Groninger Museum. (Afbeelding hierboven)

Een feest van kleurige landschappen en markante boeren en buitenlui. Pas de laatste tien tot vijftien jaar stijgt de aandacht voor de groep in Nederland en sinds kort ook in het buitenland. De prijs zit nu al vaak op vele tienduizenden euro's. En blijft stijgen. Een ander prominent Ploeglid was Hendrik Nicolaas Werkman. Hij was tijdens de Duitse bezetting bijzonder actief in het verzet. Op 10 april 1945, een maand voor de bevrijding, werd hij door de Duitsers nog doodgeschoten.

Johan Dijkstra, Jan Wiegers, 1927, was/olieverf op doek, 75 x 100 cm, Groninger Museum. (Afbeelding hierboven)

‘Goedmakertje’
Verder zijn de recente perikelen met de aardbevingen in Noord Groningen ook nog van invloed geweest op een aantal aspecten van het kunstleven in Groningen. Een van de exploitanten van het aardgas in Groningen de Nedelandse Gasunie schonk in 1987 een bedrag van 25 miljoen gulden aan de gemeente Groningen om op deze manier de nieuwbouw van een nieuw museum mogelijk te maken.

Dat lijkt een fors bedrag, maar in de eerste helft van 2017 boekte de Gasunie een nettowinst van 291 miljoen euro. Maar daarmee had deze tentoonstelling wel een schitterende eigentijdse ruimte.

Jan Altink, Schip met rood zeil, 1926, was/olieverf op canvas, 68,5 x 58 cm. Aankoop 2016, verworven met steun van de BankGiro Loterij en de Vereniging Rembrandt, mede dankzij haar Mevrouw M. Boersma Fonds. (Afbeelding hierboven)

Tot 4 november 2018 is deze expositie geopend. (Het Groninger Museum zit vlak tegenover het Centraal Station van Groningen).

Jan Altink, De rode boerderij, 1926, was/olieverf op canvas, 60,5 x 70, 5 cm, Collectie Stichting De Ploeg, bruikleen Groninger Museum. Afbeelding hierboven.

Deel dit bericht met je vrienden!