donderdag 23 september 2021

weekZine over stad, cultuur
en wereld

Kleinjan met kunst en tandheelkunde

18 mei 2012 (Jim Postma)

Vanaf aanstaande maandag kunnen de tandartspatiënten in de praktijk van Hans Kleinjan aan de Heemraadsingel 97 in Rotterdam kijken naar kunst.

Jaarlijks komen er zo’n 2.000 patiënten in zijn tandartsenstoel. Kleinjan opent zijn galerie ‘Artpracticegallery’ officieel aanstaande zondag 20 mei om 17.00 uur (receptie vanaf 14.00 tot 19.00 uur).

Tandheelkundige en arts Hans Kleinjan is naast zijn vele jaren in zijn praktijk ook vanaf 2004 professioneel bezig als kunstenaar met schilderijen, objecten en abstracte portretten. Meerdere malen hield hij in Rotterdam en omstreken exposities. Tussen zijn specialistische tandheelkunde en zijn kunstenaarschap ziet hij vele overeenkomsten die hij in de praktijk uitoefent.

 

Kautzinski

De opening van zijn nieuwe galerie in zijn tandartsenpraktijk wordt een hommage aan de van oorsprong Duitse kunstenaar Karl-Heinz Kautzinski, die in 2011 overleed. Kautzinski is internationaal bekend geworden in allerlei Europese galeries en musea.

Deze kunstenaar ontwikkelde zijn abstracte werken door zijn bezoek aan het eiland Martha’s Vineyard in de Verenigde Staten. Hij werd daar geïnspireerd door de verbondenheid van de bewoners met de natuur en hun eenvoud van leven en werken. De kunstenaar maakte er vele beelden en schilderijen.

Kautzinski’s serie ‘Evolutie’ verdient voor de aanstaande galeriebezoekers van ‘Artpracticegallery’ een intensieve beschouwing. Met subtiele verschuivingen neemt de kunstenaar de toeschouwer mee op een reis door de eeuwen heen.

Met gebruik van zes-karaat goud voegt Kautzinski een opvallend element toe aan zijn schilderijen.

Naast zijn schilderkunst toont hij ook enkele sculpturen. Zijn houtkunstwerk Lare en Konscan dateert duidelijk uit zijn concrete periode.

 

Galerie Artpracticegallery, opening expositie en nieuwe galerie op zondag 20 mei, officiële opening om 17.00 uur aan de Heemraadssingel 97, Rotterdam. Hommage aan kunstenaar Karl-Heinz Kautzinski. De tentoonstelling duurt tot en met 27 juni.

Hans Kleinjan, tel. 0620 964 929, e-mail: hanskleinjan@gmail.com

 

 

Bij de foto:Hans Kleinjan zoekt het hier hogerop. Met beide benen op de grond kunstenaar Karl-Heinz Kautzinski die in 2011 overleed. Foto: Privécollectie.

 

Deel dit bericht met je vrienden!