maandag 23 november 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Keuze biologisch voedsel. Zin of onzin

29 mei 2016 (door Marcella Deen)

Het woord ‘biologisch’ wordt te pas en te onpas gebruikt. In werkelijkheid is het een wettelijk beschermd begrip. Een product mag alleen het predicaat biologisch dragen, als het aan de wettelijke eisen van ‘Skal’ voldoet. Skal is een onafhankelijke organisatie voor het toezicht op de biologische producten in ons land.


Biologisch bij groente houdt onder andere in dat in de gehele keten vanaf het zaadje tot en met het eindproduct geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest zijn gebruikt. Producten worden geproduceerd met respect voor dier en milieu.

De kernwaarden van de biologische landbouw zijn internationaal vastgelegd in de beginselen van de biologische landbouw. Kort samengevat: Beginsel van gezondheid, ecologie, billijkheid en zorg.
Er zijn regels voor de omgang met dieren in geval van biologische zorg.

 

 

 

Richard van Rijnswou in zijn kraam van de ‘Leidsche Vleeschhouwerij’, uiteraard een slager van biologisch vlees. Foto's: Rinus VuikLeefomstandigheden
De leefomstandigheden moeten goed zijn, de dieren moeten waar mogelijk worden gevoerd met biologisch geproduceerd voedsel en medicijnen zoals antibiotica mogen niet preventief gegeven worden.
Het lijkt erop dat we allemaal terug willen naar de basis. Wij zijn klaar met plofkippen, kunstmatige zoetstoffen en kunstmest. Gedreven door idealisme en gezonde economische creativiteit kiezen consument en zelfs horecaondernemers steeds vaker voor streekproducten en biologisch voedsel.
Eerst dachten de meesten dat het meer een marketingzaak was en dat men er veel geld aan wilde verdienen, maar het lijkt erop dat eerlijk toch het langst duurt. De consument lijkt rijp voor biologische producten.

Bioslager
Zo sprak ik laatst Richard van Rijnswou van de ‘Leidsche Vleeschhouwerij’, uiteraard een slager van biologisch vlees. Naast zijn vaste slagerij staat hij ook op verschillende markten in het land met zijn producten, waaronder heerlijke worsten uit eigen worstenmakerij.
Klanten komen speciaal naar Richard van Rijnswou voor zijn zelfgemaakte rookworst, gekookte worst, leverworst en grillworst.

 

 

 

 

Ik vroeg hem wat nu het verschil was tussen biologisch vlees en scharrelvlees. Het vlees van de biologische boer is steviger en scharrelvlees is wat slapper. Biologisch vlees is met tijd en zorg geproduceerd net zoals het opgroeien van de dieren.
Richard van Rijnswou heb ik ervaren als een zeer klantvriendelijke slager die klanten ook informatief helpt. Koop je bij hem een rosbief, dan geeft hij zelfs de snijrichting voor je aan. Tsja, je zou het maar niet weten.

Markten
Richard is met zijn marktkraam te vinden op de maandagen in Brielle, dinsdags in Rotterdam, Eendrachtplein, op woensdag in Leiden Centrum, donderdag in Noordwijk St. Ettenstraat en vrijdags in Haarlem op de Botermarkt. Kijk ook eens op www.biovleesleiden.nl. Hier vind u ook de aangesloten boerderijen waar het vlees vandaan komt.
Als u dit artikel uitprint en meeneemt naar de kraam van de ‘Leidsche Vleeschhouwerij’ krijgt u gratis een leuke bbq-verrassing!

Een kennis die dit artikel al eerder las had onder mijn verslag geschreven ‘niet goedgekeurd door de bond van huisvrouwen’.
Maar ja, hij is een man.

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit bericht met je vrienden!