donderdag 2 april 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Ketelbinkie Koffietrofee voor café Melief Bender

26 juli 2016 (door Janny Kok)
Het etablissement kwam voor de tweede keer als beste Rotterdamse koffieschenker van de 148 horecagelegenheden in Rotterdam uit de bus. Dat gebeurde niet nadat de ruim twintigkoppige jury veel beproevingen had doorstaan in de tijd dat er 300 beoordelingen moesten worden gedaan.

De jury bestaat uit journalisten die de koffie in horecagelegenheden jaarlijks beoordelen op smaak, aanblik en de manier waarop de echte Rotterdamse bak koffie wordt geserveerd. De meningen waren voor het eerst in het 34-jarige bestaan van de groep van Ketelbinkie Koffiebeoordelaars verdeeld. Desondanks is de jury uiteindelijk tot een eensluidend oordeel gekomen.

Foto links: De eigenaar van café Melief Bender aan de Oude Binnenweg, Robér Willemsen, neemt de Koffietrofee trots in ontvangst. Naast hem juryvoorzitter Janny Kok, bekend Rotterdams journalist.

Harde noten
Ze moesten desondanks harde noten kraken over bediening, koffie als slootwater en ambiance. Al doende kwamen diverse vragen naar boven. Waarom zetten horecaondernemers stagiaires in waardoor volop hoogwaardige arbeidsplaatsen worden vervangen. De jury vindt dit een vorm van werkvervalsing ten koste van werkgelegenheid. Ze vindt het ook ‘niet kunnen’ dat een mens kan in sommige gelegenheden in het Engels wordt aangesproken, omdat het bedienend personeel de Nederlandse taal niet beheerst. Een andere negatieve constatering was dat een paar hotels bediening in de lobby hebben afgeschaft en verder dat de prijs/kwaliteit verhouding in voorkomende gevallen zoek is. “De koffie is en blijft in het algemeen te duur”.


De voltallige groep van categoriewinnaars. Volgens de jury was de koffie bij winnaar Melief Bender, ‘gewoon excellent, compleet met glaasje water en likeurtje. Daarnaast voortreffelijke terrasbediening.’

Hoge kwaliteit
Desondanks konden de juryleden van de Ketelbinkie Koffietrofee vaststellen dat de kwaliteit van het koffieaanbod de afgelopen decennia met sprongen omhoog is gegaan. Ze deden dat op basis van eigen kennis en ervaring als journalisten van dag- en (horeca) vakbladen en regionale en lokale radio- en TV stations. Onder hen bevinden zich Allard Schellens en Rob Vermeulen (freelancers voor RTV Rijnmond), Celeste Boddaert (Open Rotterdam), Adri Vermaat (Dagblad Trouw), Nathalie van Huët (partner van Sterk Werk PR) en freelance RTV journalist Jaap Deijbel.

Categoriewinnaars
Samen met de overige juryleden onderscheidden ze de overall winnaar Melief Bender en categoriewinnaars. In de categorie Toeristische attracties kreeg de café en wijnbar in het Wereldmuseum de oorkonde die bij de onderscheiding hoort, Bilderberg Parkhotel in de categorie Hotels/Hostels, onder de Grand cafés stak Brasserie Pierre boven de middelmaat uit, bij de Koffie Speciaalzaken is dat Urban Bakery.
Eetcafé’s/coffee corners/lunchrooms en tevens totaalwinnaar Melief Bender wist 110 van de de 120 te behalen punten te scoren. Het kan dan ook niet anders dan dat eigenaar Robèr Willemsen de antieke Ketelbinkie Koffieketel trots in ontvangst nam. De juryleden spreken van: “gewoon perfecte koffie, excellent, compleet met glaasje water en likeurtje en uitermate vriendelijke medewerkers”.

Juryrapport 2016

De jury maakt hierbij de volgende uitslag bekend:

Categorie A Toeristische attracties:

"Goed kopje koffie, fantastisch uitzicht vanaf terras. Heel best alleen een koekje er bij zou niet misstaan", aldus een jurylid. Maar top in de sector:
Wereldmuseum (café wijnbar)
92 punten


Categorie B Hotels en Hostels:

Een zeer vertrouwde oude bekende en meervoudig winnaar overall en in de sector.
"Nergens zo compleet. Rietsuiker, zoetjes en glaasje water. Kannetje room en op dienblaadje". Een voorbeeld voor de eerder genoemde hotels die de service in de lobby hebben afgeschaft. Eén van de drie gelegenheden die boven de magische grens van 100 hebben gescoord.
Bilderberg Parkhotel
100,5 punten


Categorie C Eetcafé's, coffeecorners en lunchrooms:
Overall winnaar Melief Bender. Daar komt het juryrapport later op terug.

Categorie D Horeca Algemeen:
Vorig jaar al complimenteerde de jury de horeca in de Markthal voor de uitstekende kwaliteit in deze art-nouveau attractie van Rotterdam. Nu opnieuw hebben wij ons daar laten verrassen. Het bleek een nek-aan-nek race met meerdere kandidaten. Maar uiteindelijk kwam er een aan de top. "Echt lekker. Heel aardig. Fijn hier te zijn. Hier kan Rotterdam trots op zijn", zijn de beoordelingen voor deze winnaar.
Fresh Food Friends
96 punten


Categorie E Grand Café's:
In deze sector een verrassende nieuwkomer en ook zeer goed getypeerd. Koffie is lekker, Bediening snel en aardig. Maar vooral treffend het oordeel van ons jurylid: "Net Parijs". Heerlijk toch, Montmartre aan de Rotte en dat aan de Pannekoekstraat. En dat kan alleen in Rotterdam. Winnaar:
Brasserie Pierre
93 punten


Categorie F Koffiespeciaalzaken:
Bestaat toeval? Deze gelegenheid stond op dit adres bij ons bekend onder een andere naam. Eén jurylid liet de zaak liggen. Het andere jurylid ging wel naar binnen en gaf de nieuwe naam van de nieuwe eigenaar door. Zij was zeer juichend in haar oordeel. Onze jury besloot daarop tot een herkeuring door onze eminence grise Joris Boddaert. En hij deelde grotendeels het eerste verdict: Uitstekende koffie, extra pluim voor bediening. Overall zelfs de tweede plaats:
Urban Bakery
104,5 punten


Tot slot de winnaar in de categorie C en winnaar overall van de

KETELBINKIE KOFFIETROFEE 2016

Afgetekend.
Gewoon perfect, schetst een van onze jongste juryleden. Top, stelt de andere meer ervarene. De koffie excellent, compleet met glaasje water en likeurtje (wat overigens wel aangenaam is maar geen bonuspunt oplevert), uitermate vriendelijke medewerkers. Veelvoudig al door Ketelbinkie Koffietrofee onderscheiden en nu opnieuw primus inter pares met een bijna volle score:
Melief Bender
110 punten
(op een maximum van 120 te behalen punten)

De jury beoordeelt op:
Kwaliteit koffie, die dubbel telt.
Aanblik
Bediening
Ambiance
Prijs/kwaliteit verhouding

Minpunten kunnen worden gegeven voor o.a. rondzwervend vuil en onverzorgde toiletten.

Voorzitter:
Janny Kok

Secretaris:
Henk Schröder
Deel dit bericht met je vrienden!

De toekomst is vandaag, de geschiedenis wordt morgen geschreven

Vandaag&Morgen is een uitgave van Stichting Third Road. Steun onze verslaggeving op NL55 INGB 0009 2593 29 t.n.v. Stichting Third Road