vrijdag 5 maart 2021

webZine over stad, cultuur
en wereld

´One Belt, One Road'

19 mei 2017 (Kees Versteeg)

Kees Versteeg ontwikkelt het Nieuwe (Radicale) Midden. Hij ziet Rotterdam als ideale basis voor lancering van het East Meets West project: een Nieuwe Wereldorde in twee delen.

In deel I verhuizen de Verenigde Naties naar Istanbul. Deel II is de creatie van Shangri-La.

Het Westen moet immers zowel een antwoord geven op de radicale islam als op het Chinese masterplan voor het ontwikkelen van nieuwe handelsroutes ‘One Belt, One Road’ (OBOR).

Afgelopen weekend vond er in Beijing een grote internationale bijeenkomst van regeringsleiders plaats waar de Chinese leider Xi Jinping zijn plan ‘One Belt, One Road’ (OBOR) presenteerde – een plan om nieuwe handelsroutes te ontwikkelen.

Honderden miljarden dollars zullen er in spoorlijnen, bruggen, wegen, havens en andere infrastructuur geïnvesteerd worden. Deels door de Chinese overheid zelf, deels door de betrokken tientallen landen. De nieuwe handelsroutes (zijderoutes 2.0) moeten leiden tot een tweede globaliseringsronde waarvan China de aanjager is.

Belt & Road News

Wat dient het antwoord van het Westen te zijn? Niemand die het kennelijk weet. Op de Italiaanse premier na schitterden de Westerse landen, net als overigens de premier van India, door afwezigheid. Vladimir Poetin was er wel.

Aan het einde van één zo’n handelsroute ligt Rotterdam. Ook Rotterdam wacht op wat komen gaat.

Beter is het om een assertieve opstelling te kiezen en vanuit Rotterdam een lange arm te ontwikkelen richting zowel het Nabije als Verre Oosten.

Het is hoog tijd om een westerse strategie te ontwikkelen. Aan de basis daarvan moet het besef liggen dat de wereldhandelsmacht langzaam verschuift naar Azië. Er wonen domweg veel meer mensen in Azië en de landen daar raken steeds beter georganiseerd. Vroeg of laat moet dat ook consequenties hebben voor de politieke verhoudingen in de wereld. Wat kan het Westen doen?

Snel de Nieuwe Wereldorde omarmen. De Nieuwe Wereldorde betekent nieuwe internationale verdragen, nieuwe of hervormde instellingen, een Veiligheidsraad met nieuwe leden en nieuwe bevoegdheden. Hoe kan die Nieuwe Wereldorde eruit zien?

Ik schets een Nieuwe Wereldorde: deel I gaat over de omgang met de islam en het creëren van stabiliteit in het Nabije Oosten.

Deel II gaat over de omgang met vooral China en India. Het gaat om het creëren van een Aziatisch Super Zwitserland: Shangri-La.

Aya Sofya

Deel I van de Wereldorde speelt zich af in Istanboel. De nieuwe Veiligheidsraad vergadert in de Aya Sofya; de VN-kantoren staan in het Aziatische deel van Istanboel, Usküdar. Oost en West delen symbolisch al de macht. De Verenigde Naties blijven vijftig jaar in Istanboel. De wereld neemt twee volle generaties de tijd om de problemen in het Nabije Oosten fundamenteel aan te pakken.

Deel II

Deel II van de Wereldorde speelt zich af in Lhasa, de hoofdstad van Tibet. De Verenigde Naties zetelen nu in het Potala-paleis van de Dalai Lama.

Potala paleis

Potala paleis

Om de machtsverhoudingen tussen China en India stabiel te houden, wordt er een bufferstaat tussen beide gecreëerd: Shangri-La. De naam Shangri-La is afkomstig uit ‘Lost horizon’, een roman van de Britse schrijver James Hilton uit 1933. Shangri-La is daarin een fictief Utopia in het Himalaya-gebergte.

Het gaat hier niet om het onafhankelijk maken van Tibet, integendeel zelfs. China, India en andere landen – Pakistan, Nepal, Bhutan - behouden de autonomie over de gebieden die zij aan Shangri-La bijdragen. Omstreden gebieden zoals Kasjmir en Arunachal Pradesh, en zelfs Afghanistan, kunnen ertoe gaan behoren.

Waar het in eerste instantie om gaat, is dat Shangri-La politiek complementair is aan OBOR. Het is een politieke zijderoute naar de toekomst; het Westen heeft er alle belang bij – als de macht van Azië die van het Westen gaat overstijgen, en dat gaat ooit gebeuren – dat Azië goed voorbereid is op zijn verantwoordelijkheden waardoor die overvleugeling geen bedreiging voor het Westen inhoudt. Shangri-La moet model staan voor goed internationaal Aziatisch bestuur; hierdoor wordt het vertrouwen van het Westen gewonnen.

De bijvangst kan zijn dat internationale brainstorming over Shangri-La plaatsvindt in Noord-Korea waardoor dit land een nuttige ‘Zwitserse’ rol kan gaan vervullen. Nieuw geplande handelsroutes vanuit Oekraïne en Polen naar Rusland kunnen een impuls geven aan het verbeteren van de verhoudingen tussen de Europese Unie en Rusland.

 

Deel dit bericht met je vrienden!