vrijdag 17 september 2021

weekZine over stad, cultuur
en wereld

Kamerlid op bezoek: D’66 voor regulering van coffeeshops

29 juli 2009 (een van onze verslaggevers)

Het Tweede Kamerlid Boris van der Ham (D’66) heeft recentelijk een aantal Rotterdamse coffeeshops bezocht. Reden: net als in de rest van Nederland wordt in Rotterdam de ene na de andere coffeeshop gesloten. Volgens D’66 bestaat de indruk dat drugsmisbruik het beste met repressie kan worden bestreden en dat elke gesloten coffeeshop automatisch leidt tot minder drugsmisbruik.

Maar volgens Boris van der Ham, woordvoerder van zijn partij over dit onderwerp, strookt deze aanpak niet met de realiteit en werkt een nuchtere aanpak beter, waarin regulering en transparantie centraal staan.

,,In feite’’, zegt Van der Ham, ,,streven wij naar een veel strenger drugsbeleid dan het kabinet. Alleen als er door regulering strenge eisen worden gesteld aan drugsverkoop en teelt, verdwijnt de handel niet in het wetteloze criminele circuit. De politiek steekt zijn kop in het zand voor de realiteit: dat de beste manier om drugs te bestrijden ligt in regulering, toezicht en overlastbestrijding.’’

Tuda Fruta
Omdat D’66 zich ernstige zorgen maakt over de politieke keuzes van Den Haag en de Rotterdamse Coolsingel heeft Van der Ham gesproken met een aantal coffeeshophouders over de lokale problematiek. Zo bezocht hij aan de Chris Bennekerlaan 48 coffeeshop Tuda Fruta, aan het Westplein 7 de coffeeshop De Huiskamer en aan de Slaghekstraat 77b de coffeeshop Colosseum.

Dicht bij scholen
In Rotterdam alleen al zijn in de afgelopen maanden tientallen coffeeshops door de gemeente gesloten omdat die, volgens het stadhuis, te dicht zouden liggen bij scholen (zo’n 200 meter). Uit een onderzoek van deze krant, Rotterdam Vandaag & Morgen, is echter gebleken dat de leiding van haast alle betrokken scholen geen enkele last of hinder hebben gehad van deze coffeeshops.

 

Deel dit bericht met je vrienden!