woensdag 27 oktober 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Jules Deelder: Uit het leven getekend

19 december 2016 (Jana Beranová)

Zaterdagmiddag werden in de Kunsthal drie expositie geopend: ‘Uit het leven getekend’ rechtbank tekeningen van Chris Roodbeen; Bakeliet, wie kent het niet’ 25 jaar Amsterdam Bakelite Collection en ‘Beelder van J.A. Deelder’. Ik beperk me tot de laatste. 

In een geïmproviseerde conference, nadat Hans Kleinjan, kunstenaar en tandarts, enkele episodes uit beider leven had aangehaald, vertelde Jules in geuren en kleuren over zijn nieuwe passie.

Hoe hij zich als een kind kon verliezen in het aan elkaar knutselen van de plastic dingetjes met een aansteker, terwijl hij nog geen spijker in de muur kan krijgen. Hoe het vaak stonk bij het versmelten van de materie: ‘wat stoppen ze in hemelsnaam in dat plastic!’

Hij vertelde smakelijk over hoe hij zelf soms verbaasd was over wat er ontstond: ‘Krijg nou de pleuris, het is een vogel!’ Alhoewel hij vindt dat iedereen erin mag zien wat hij of zij wil.

De Kunsthal heeft bij de inrichting zelfs het op een stekelvarken lijkend dingetje zo neergezet dat waar Jules een kop dacht te zien, nu de kont staat…

De expositie is bijzonder functioneel ingericht. De kunstwerken staan op sokkels van lege plastic kratten. Deelder dartelde er tussendoor, dolblij met al die aandacht en vooral lof. Iedereen, maar dan ook iedereen, was vol bewondering. De twaalf objecten zijn schitterend!

Ga het zien! Ga het zien!

De expositie is te zien tot en met 19 maart 2017.

Foto hierboven: Een bezoekster glimlacht bij een Beelder van Deelder.

Hierboven: Naast Deelder zijn vrouw Annemarie Fok

 

 

Foto Rinus Vuik
Deel dit bericht met je vrienden!