woensdag 27 oktober 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Joost Eerdmans in 2014, foto Arjan71 wiki

Joost Eerdmans en het erfgoed van Fortuyn

11 november 2019 (Han van der Horst)

Joost Eerdmans wil de volgende keer de lijst van Leefbaar Rotterdam niet trekken. Er moet een frisser iemand komen, zegt hij zelfs. Dat zal dan de walkure van de partij wel worden, Tanya Hoogwerf, want zij komt vaak in de publiciteit en weet het authentieke Leefbaargeluid te vertolken: terug naar het Rotterdam van Ali Cyaankali en voor de rest niks.

Waarom richt Eerdmans niet langer de blik op een wethouderskamer aan de Coolsingel? Volgens mij wil hij zijn aanzienlijke politieke ervaring in Den Haag gaan verzilveren op het Binnenhof. Hij kent dat tenslotte uit de tijd van de LPF. Dat bleek achteraf een heel erg valse start en nu gaat hij het wellicht proberen bij de FvD. Als Thierry Baudet dat een goed idee vindt, houdt Eerdmans in de NRC een slag om de arm.

Zou Baudet deze geestverwant met open armen ontvangen? Joost Eerdmans kan een geduchte concurrent worden. Eerdmans heeft ontegenzeggelijk hersens. Hij heeft de gave van het woord. Hij kan aanhangers om zich heen verenigen. Hij is een stuk praktischer en meer door de wolf geverfd dan de partijleider die de afgelopen tijd de ene scheve schaats na de ander reed. Baudet behaalde een geweldige verkiezingsoverwinning. Hij plukte daar niet de vruchten van maar organiseerde een zuivering in de eigen gelederen die hem een aantal gezworen vijanden opleverde. Tegelijkertijd besmeurde hij het eigen blazoen nog meer met allerlei rare beeldspraken die juist zijn tegenstanders in de kaart speelden. De boreale Thierry trekt geen mensen. Hij stoot ze af met gedachtespinsels en theorieën, die wel heel erg reactionair zijn. Soms lijkt het wel of Baudet zelfs de Verlichting afwijst. Nu worden hij en zijn kompaan Hiddema op de provinciale toogdagen van de FvD nog luide toegejuicht maar dat kan na nog een paar blunders veranderen. Dan zal blijken dat Joost Eerdmans veel beter in staat is het denken van de rechtse achterban te vertolken: namelijk zonder dat er allerlei rare extremistische contrabande van reactionaire snit mee komt.

Nu valt het niet mee om Baudet ten val te brengen. De FvD is ondanks zijn naam uitermate ondemocratisch georganiseerd. Het is voor gewone leden haast onmogelijk om veranderingen af te dwingen in het bestuur of om de kandidatenlijst te beïnvloeden. Maar toch: het zou best eens kunnen gebeuren, dat uiteindelijk niet Thierry Baudet maar Joost Eerdmans de echte beheerder wordt van Fortuyn’s erfgoed.

Dat zou me niks verbazen.

Deel dit bericht met je vrienden!