vrijdag 29 mei 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Foto Rinus Laven

Jim Postma (29 februari 1948 – 11 februari 2019) voorkwam de Rotterdamse Horecamoord !

10 februari 2020 (door Wim de Boek)

In 1994 voelden Rotterdamse horecaondernemers zich 'beknot en betutteld' door het strenge gemeentelijke horecabeleid en kwamen daartegen in opstand. Zondagmiddag 21 augustus dat jaar stond de gezamenlijke Rotterdamse uitgaans- en taxiwereld voor het stadhuis op de Coolsingel te demonstreren. Een reactie kregen zij niet omdat toenmalig burgemeester Peper - de belangrijkste boosdoener in de ogen van de horecawereld - niet van plan was de grieven aan te komen horen. 

De gemeente schermde volgens actie-woordvoerder Jim Postma voortdurend met het 'toverwoord' overlast. “Maar dat Rotterdam doordeweeks na één uur 's nachts een spookstad is, daar hoor je ze op het stadhuis niet over. Als ik hier vrienden te gast heb, kan ik niet eens een leuk bruin buurtcafé bezoeken. Als zij horen dat de zaken hier doordeweeks op dat tijdstip hun deuren moeten sluiten, staan ze met hun oren te klapperen. Rotterdam is toch de stad met de grootste haven van de wereld, zeggen ze dan verbaasd. Nou, als het zo doorgaat, zijn we straks Staphorst aan de Maas” concludeerde Postma toen. 

Foto Rinus Laven

Aldus zesentwintig jaar geleden het relaas van journalist en woordvoerder Jim Postma van ‘Stop de Horecamoord’. Ik was dat jaar beginnend verslaggever van de kersverse nieuwe radiozender Stadsradio Rotterdam en trok op aanraden van mijn eindredacteur/presentator Jan Vleghaar gewapend met recorder en microfoon op naar een zonnige zondag Coolsingel. Inmiddels kunnen we, op een enkele uitzondering na, best tevreden zijn over het huidige horecabeleid van de gemeente.

In plaats van Staphorst werd Rotterdam het Manhattan aan de Maas !

Daar neem ik er eentje op, proost daarboven Amigo Postma !

 

Dit artikel is deels geïnspireerd op een artikel dat in 1994 in dagblad Trouw werd gepubliceerd.

Deel dit bericht met je vrienden!

De toekomst is vandaag, de geschiedenis wordt morgen geschreven

Vandaag&Morgen is een uitgave van Stichting Third Road. Steun onze verslaggeving op NL55 INGB 0009 2593 29 t.n.v. Stichting Third Road