vrijdag 29 mei 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Artikel uit Historisch Nu

The last puff

29 november 2019 (door Kees Versteeg)

Sterft het roken langzaam uit? Tegenwoordig weten veel meisjes achter de tabaksbalie in de supermarkt echt niet meer wat je bedoelt als je - na eerst drie keer het verkeerde pakje shag te hebben gekregen - vraagt om er ook een pakje vloei bij te doen. Uit zichzelf begrijpen ze de samenhang niet. Pas vroeg er één in haar onschuld of ik de hele doos Mascotte bedoelde.

Dat er een verschil is tussen zware en halfzware shag - ze hebben geen notie. En overal - in de horeca, op het werk - verdwijnen de rookruimtes. Daarnaast: roken is bijna niet meer te betalen. Omdat het slecht is voor je gezondheid, aldus onze elite van quinoavreters.

In 2008 zag Jim Postma - medeoprichter van de papieren krant Rotterdam Vandaag & Morgen en later de drijvende kracht achter de internetversie - de bui al hangen. Hier dooft hij zijn laatste Caballero in een weckpot vol peuken in Proeflokaal De Ridder. Zijn laatste - dus niet per se zijn allerlaatste. 

Het artikel is afkomstig uit de periodiek Historisch Nu, een uitgave van het Historisch Museum/Schielandhuis/Dubbelde Palmboom september 2008 (met dank aan Wim de Boek). 

Deel dit bericht met je vrienden!

De toekomst is vandaag, de geschiedenis wordt morgen geschreven

Vandaag&Morgen is een uitgave van Stichting Third Road. Steun onze verslaggeving op NL55 INGB 0009 2593 29 t.n.v. Stichting Third Road