maandag 25 mei 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Nationaal Monument Kamp Westerbork, foto tracesofwar.nl

Jeugdstadsdichter Vienne Haagoort draagt gedicht voor op 4 mei tijdens herdenking kamp Westerbork

10 maart 2020 (door de redactie)

Afgelopen zaterdag vond de finale plaats van de dichtwedstrijd Dichter bij 4 mei. Het gedicht 'Herdachte Wegen' van de Rotterdamse jeugdstadsdichter Vienne Haagoort (Melanchthon Schiebroek V5) werd door de jury zo goed bevonden dat ze het mag voordragen op 4 mei tijdens de nationale herdenking bij voormalig Kamp Westerbork.

De Rotterdamse Vienne Haagoort (Melanchthon Schiebroek V5) leest een zelf geschreven gedicht voor op 4 mei tijdens de nationale herdenking bij voormalig Kamp Westerbork.

 

‘Over de schaduwkant van de straat,

lopen zij hun wegen,

bekende richtingen,

naar een onbekend doel.’

 

Zo begon Vienne Haagoort, tevens jeugdstadsdichter van Rotterdam, afgelopen zaterdag de voordracht van haar zelfgeschreven gedicht ‘Herdachte wegen’, tijdens de finale van de dichtwedstrijd Dichter bij 4 mei.

Tien finalisten, waarvan twee van Melanchthon Schiebroek, streden in het Parkvilla Theater in Alphen aan de Rijn om een van de prijzen: het voordragen van het zelfgeschreven gedicht op de Dam of tijdens een van de herdenkingen in de voormalige kampen Amersfoort, Vught en Westerbork. 

De tien gedichten, geschreven door vijftien- en zestienjarige scholieren, maakten diepe indruk op de vijfkoppige jury. Elk gedicht had hetzelfde thema ‘herdenken’, maar toch waren ze alle heel verschillend verwoord. Opa’s en oma’s in de zaal waren ontroerd hoe deze jeugd, 75 jaar na de bevrijding,  zulke mooie verbindingen kan leggen tussen toen en nu.

De vijftienjarige Eva Pronk uit Den Haag werd gekozen voor de voordracht op de Dam.

En Vienne mag haar gedicht voordragen tijdens de herdenking bij voormalig Kamp Westerbork. (Foto Nationaal Monument Kamp Westerbork, foto tracesofwar.nl).

 

 

 

 

 

 

Deel dit bericht met je vrienden!

De toekomst is vandaag, de geschiedenis wordt morgen geschreven

Vandaag&Morgen is een uitgave van Stichting Third Road. Steun onze verslaggeving op NL55 INGB 0009 2593 29 t.n.v. Stichting Third Road