maandag 17 mei 2021

webZine over stad, cultuur
en wereld

Jan Franssen moet maar weg

7 juni 2011 (Jan Booister)

(Door Jan Booister)

Zal ík het dan maar zeggen? Commissaris van de koningin Jan Franssen in Zuid-Holland moet:

1. Eens danig tegen het licht worden gehouden

2. Zijn biezen pakken

3. De laan uit worden gestuurd

 

Take your pick!

 

De man die namens Beatrix in onze provincie de hoogste baas is, heeft te veel blunders begaan.

De meest recente is die rond het functioneren van Said Harchaoui als directeur van Forum, dat landelijk bureau dat de integratie moet bevorderen.

Said Harchaoui ligt onder vuur, onder meer omdat hij (te) veel verdient/declareert en moeilijk benaderbaar is voor zijn personeel. Dat wordt beweerd. Een onderzoek waard, lijkt me.

Maar niet Jan Franssen. Hij is oud-voorzitter van de raad van toezicht van Forum. Klachten? Die ook nog worden geuit? ,,Ik vind het walgelijk, echt genant,’’ zegt hij in NRC Handelsblad. ,,Zo’n harde werker... zo’n trap na. Het is een fantastische jongen. Ze moeten blij zijn dat ze hem hebben.’’

Dat was maandag 6 juni.

 

Het is dinsdag 7 juni en NRC Handelsblad meldt: ‘Directeur Forum krijgt extra bestuurder naast zich’.

Dat besliste de huidige raad van toezicht. Blijkbaar is er toch wat aan te merken op het gedrag van Said Harchaoui.

Inschattingsfoutje van Jan Franssen?

Kan. Hij maakt ze meer. Want Jan Franssen is ook een grote jongen bij het Interprovinciaal Overleg. In die hoedanigheid gaf hij minister Donner groen licht voor diens plannen om een bestuursakkoord in te voeren waar van enig echt overleg met die provincies (en gemeenten) weinig sprake is. De meeste provincies protesteren dan ook. Met andere woorden: Jan Franssen, dat heb je niet goed gedaan! Misser!

 

Recent is ook de beslissing van Janssen om oud-wethouder Stefan Hulman te benoemen tot tijdelijk burgemeester van Ridderkerk. Hulman had net een schop onder zijn kont gekregen in Den Helder waar hij zijn collega-bestuurders een rad voor ogen had gedraaid over zijn financiële situatie, wat de Helderse gemeenschap geld kostte, en, ik geloof, toenmalig VVD-partijvoorzitter Ivo Opstelten zei dat Hulman eigenlijk helemaal geen overheidsfunctie meer mocht hebben. Maar Janssen was zo eigenwijs al die opvattingen te negeren.

Lekkere bestuurder.

Wat moeten we met die man? Die heeft zich inmiddels toch een brevet van onvermogen gegeven?

 

Nog even en hij volgt de opvattingen van partijgenoot Toine Manders, europarlementariër voor de VVD. Die heeft gezegd belastingheffing te zien als een gelegaliseerde vorm van roof. En iedereen mag zich daar zoveel mogelijk aan onttrekken, is zijn mening.

De mijne is simpeler. We betalen belasting, omdat we ‘s avonds brandende lantaarnpalen willen, een politie op straat, goede wegen, zorg voor ouderen, en ga zo maar door.

 

Met wijlen Jan Wolkers deel ik de mening dat ik best belasting wil betalen, omdat ik daar ook van de voordelen van zie. En zeker, over de besteding kunnen we discussiëren, en dat doen we dan ook bij elke verkiezing voor een Tweede Kamer. Maar ondertussen betalen we.

Ondertussen besturen we het land goed. De vraag mag worden gesteld of Jan Franssen dat doet.

 

Deel dit bericht met je vrienden!