woensdag 27 oktober 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Graanschuur in Niger. Foto Ronald Glasbergen

Islamitische Staat richt bloedbaden aan in Niger

25 maart 2021 (een van onze medewerkers)

Strijders van Islamitische Staat in de Grote Sahara (ISGS), hebben naar verluidt een reeks recente bloedbaden gepleegd in de Sahel. Bij deze aanslagen zouden bijna 300 mensen zijn omgekomen.

Begin deze week rond 22 maart vielen gewapende mannen op motoren de dorpen Intazayene, Bakorat en Wistane nabij de grens met Mali aan. Volgens een ambtenaar die geciteerd wordt door Deutsche Welle schoten ze "op alles wat bewoog.", Schattingen over het dodental liepen uiteen. De Nigerese regering meldde dat ten minste 137 mensen zijn omgekomen. Lokale bronnen meldden dat er nog veel meer mensen door de militanten zijn vermoord. 

Het bloedbad maakt deel uit van een escalatie van aanvallen na de verkiezing van president Mohamed Bazoum eind februari. Vorige week nog kwamen 68 mensen om het leven bij een soortgelijke aanval in de regio Tillaberi, niet ver van het punt waar de grenzen van Burkina Faso, Niger en Mali samenkomen. Daarbij werden burgers doodgeschoten, een bus en een dorp aangevallen en graanschuren in brand gestoken, waardoor lokale boeren die daarvan afhankelijk zijn om te overleven extra zwaar getroffen zijn.  

Volgens kenners van de streek zoals Dr. Adam Sandor van de Universiteit van Quebec verschilt IS in de Sahara van het origineel in die zin dat ze willekeuriger en nog roofzuchtiger te werk gaan en geen enkele vorm van bestuur bieden.

De Sahel, is gedestabiliseerd na de verdrijving van Ghadaffi. Nadien is het gebied met wapens overspoeld en lopen er in sterk verhevigde mate banditisme, smokkel, wraakacties, vrijheidsstrijd en extremistisch jihadisme door elkaar heen.

 

 

Zie ook:

Lees meer over:

Afrika ISIS djihadisme
Deel dit bericht met je vrienden!