woensdag 18 mei 2022

webZine over Stad, Cultuur
en Wereld

Javad_Zarif foto Max Talbot-Minkin via Wiki commons

Iran geeft toe: Boeing neergeschoten door onze raket

11 januari 2020 (de redactie)

Na drie dagen ontkenning van directe betrokkenheid geeft Iran nu toe: het Oekraïense passagierstoestel is door een menselijke fout van ons neergehaald.

Op de voorpagina’s  van de website van het Iranese persbureau Farsnews verontschuldigen de Iranese minister van buitenlandse zaken Javad Zarif en pde Iranese president zich tegenover nabestaanden en bieden hun condoleances aan de nabestaanden aan. Zarif  verontschuldigde zich ook tegenover de Iranese natie.

Elders op Farsnews  stond ook de belofte van de Iranese president Hassan Rouhani om de schuldigen aan het neerhalen van de Oekraïense vlucht 752 te vervolgen. De  Boeing 737 met 180 passagiers en bemanning, waarvan meer dan honderd Iraniërs en meer dan zestig Canadezen van Iranese afkomst, stortte kort na het opstijgen vanaf Imam Khomeini Airport in Teheran op woensdag vroeg in de ochtend brandend neer. Iran ontkende aanvankelijk alle betrokkenheid, maar al snel kwamen van verschillende kanten aanwijzingen vrij dat Iraanse raketten de oorzaak konden zijn. Iran geeft dit nu dus officieel toe.  

De generale staf van de Iranese strijdkrachten gaf zaterdag 11 januari een verklaring uit waarin gesteld werd dat de Oekraïense Boeing 737 eerder deze week was neergeschoten, nadat het door menselijke fouten in een tijd van verhoogde Amerikaanse oorlogsdreiging geïdentificeerd was, als een vijandig object.

De verklaring meldt verder dat het toestel met 180 passagiers en bemanningsleden aan boord werd neergeschoten toen het in de buurt kwam van een belangrijk verbindingscentrum van Iraanse Revolutionaire Garde. De Iranese luchtafweer stond op scherp omdat het aanvallen van het Amerikaanse leger verwachtte.

Jafar Zarif schreef op zijn Twitterpagina deze zaterdag: "Een trieste dag. Voorlopige conclusies van intern onderzoek door strijdkrachten: menselijke fouten ten tijde van crisis veroorzaakt door Amerikaans avonturisme leidden tot een ramp".

Logisch vanuit het standpunt van Zarif is dat hij het Iranese  ‘avonturisme’ van Al Quds, Souleimani en Hezbollah, maar even ongenoemd laat.   

Zie ook:

Lees meer over:

Iran Souleimani Javad Zarif
Deel dit bericht met je vrienden!