donderdag 9 juli 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

ING-top heeft recht op bonus

28 maart 2011 (door Jan Booister)

ING-topman Jan Hommen heeft afgezien van een bonus van 1,25 miljoen euro. Dat siert hem.

Na hoosbuien vol boosheid, vooral komend uit politiek Den Haag, oordeelde hij dat het verstandiger was dat extraatje maar niet te accepteren. Vanwege imago-schade aan zijn bank.

 

Maar het gaat natuurlijk om imago-schade aan het imago van de leden van de Tweede Kamer.

ING werd na risicovolle beleggingen in Amerikaans onroerend goed meegesleept in de kredietcrisis. De bank kreeg enorme klappen te verwerken en de toenmalige minister van Financiën Wouter Bos sprong bij. Met instemming van de Tweede Kamer.

 

De hulp van de overheid aan banken was niet nieuw. Gerrit Zalm is daar in zijn tijd als bewindsman ook al eens toe overgegaan. En het leverde soms ook geld op, want de leningen moesten met rente worden terugbetaald.

Dat geldt ook voor ING, dat met tien miljard is geholpen. Daarvan is al vijf miljard terugbetaald en twee miljard komt er aan. Met boetes, want er wordt sneller dan afgesproken afgelost. En het keert terug met rente.

 

Daar wordt de Nederlandse staat niet slechter van. Maar daar gaat het niet om.

Bij de afsluiting van de lening is een aantal zaken afgesproken en die zijn met instemming van de Tweede Kamer gebeurd. Daar hoorde bij dat de raad van commissarissen Hommen een bonus mocht geven en van welke hoogte die mocht zijn.

 

Nou vind ik dat je van een salaris van 1,25 miljoen euro niet bepaald armoedig hoeft te leven en dat een bonus van nog eens zo’n bedrag onzin is, maar daar gaat het niet om. Ik vind dat je je ook aan afspraken moet houden. Dus als de Tweede Kamer instemt met de mogelijkheid van zo’n bonus, moet het niet achteraf gaan miauwen.

 

Ik ben dus eerder teleurgesteld in de Tweede Kamer die blijkbaar heeft zitten pitten toen de afspraken op papier langskwamen en moesten worden geaccordeerd. Dat zijn mijn volksvertegenwoordigers, denk ik dan, die toen hebben zitten slapen en nu niet de moed hebben het boetekleed aan te trekken.

 

 

Deel dit bericht met je vrienden!

De toekomst is vandaag, de geschiedenis wordt morgen geschreven