zondag 12 juli 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Indrukwekkend kerstcircus in Ahoy

27 december 2015 (door Zettie Leeuwenburgh)
Voor het eerst in het 45-jarig bestaan van het Kerstcircus Ahoy is het publiek ´Tuff Crowd´ (moeilijk publiek) genoemd. Mensen die maar matig applaus uitdelen. Het Britse komedianten-duo Galina en Sonny Hayes, in de UK geroemd als het ´Droomteam´ dat voor het eerst de Noordzee is overgestoken, vertelde na de voorstelling teleurgesteld te zijn over de reacties op hun optreden.


Sonny Hayes, die vaak wordt vergeleken met de Engelse komediant, Tommy Cooper, keek weer vrolijker nadat hem was uitgelegd dat zelfs vaste bezoekers aan het Kerstcircus zoals nuchtere Rotterdammers, Hollanders en Belgen nog moeten wennen aan de droge Engelse humor. ,,Dat is een reden om vaker te komen,´´ riep hij opgelucht. Precies, dat moet het Duo Hayes zeker doen. Hun komische goochel-act is bijzonder verfrissend en het wordt tijd dat de Britten geen ´vreemde eenden in de circusbijt´ meer zijn.

Paardentrainer Anton Frank bracht dit jaar zijn vertederende zwartwit gevlekte pony’s naar Rotterdam. Foto: AhoyRastelli
Niets te na gezegd van de Duitse en Italiaanse clowns, die horen echter bij de meer gesneden koek. De Rastelli’s uit een oud Italiaans/Hongaars circusgeslacht kregen mede daarom een veel luider applaus. Zij maken al driekwart eeuw het publiek aan het lachen, gieren en brullen op vijf continenten. Het zijn echt muzikale clowns, die de gekste toeren uithalen met hun instrumenten.
Paardentrainer Anton Frank bracht dit jaar zijn vertederende zwartwit gevlekte pony’s mee naar het Kerstcircus Ahoy, een nummer dat minstens zoveel indruk maakt als de Friese paarden vorig jaar. En dan hebben we het nog niet eens over het perfecte hogeschoolrijden van paardenfluisteraar Yuri Volodchenkov uit Rusland of de altijd vrolijke boerderijdieren van Duitser Johnny Fischer met zelfs een steppende kat. Als er één huisdier is dat maling heeft aan trainen is het de kat. Die doet alleen wat hij zelf wil.

Variatie
Circusproducent Fernand Banning is er opnieuw in geslaagd een grote variatie indrukwekkende trapezeartiesten naar het circus te halen onder wie de Kinjiang Truppe uit China, de duo´s Artemiev uit Rusland en Capilar uit Cuba. Verrassend is de zandanimatie van de Italiaanse Kelly Huesca. ´Spreekstal-lady´ Sylvia Sluyer zei daarover: ,,Wat zij doet is zo hot, dat zou ik ook wel willen leren.´´
Banning houdt van stuntwerk en laat daarom ook twee geweldige klappers zien, de indrukwekkende trampoline act van Olympisch Kampioen Yuri Nikitin; nu met zijn groep erbij. Genoeg lijkt de naam te zeggen van de razendknappe en tegelijkertijd angstaanjagende motoren-act, de ´Split Globe of Death´.
Het was ook dit jaar (morgen 28 december de laatste dag) weer een mooi samengesteld geheel.

Deel dit bericht met je vrienden!

De toekomst is vandaag, de geschiedenis wordt morgen geschreven