zaterdag 18 september 2021

weekZine over stad, cultuur
en wereld

Omdat mensen nu eenmaal altijd in groepen leven waardoor zij voortdurend rekening met elkaar moeten houden

Individuele vrijheid bestaat niet

8 augustus 2021 (Martin Reekers)

Die beweringen dat coronamaatregelen een schandelijke inbreuk vormen op je vrijheid zijn onzinnig. Ja, de maatregelen en de ongemakken die je ten deel vallen als je je niet laat vaccineren beperken je vrijheid. Is dat bijzonder?  Nee, eigenlijk is dat heel gewoon en gebruikelijk. In elke samenleving zijn er ontelbare afspraken, regels en wetten die je in je individuele vrijheid beperken. Die zijn nodig om überhaupt te kúnnen samenleven. Zo is het wel prettig als we afspreken op welke weghelft we rijden en weten wat stoplichten en verkeersborden betekenen.

We hebben wetten en regels die ons zo goed en zo kwaad als het gaat helpen om zonder al te veel problemen samen te leven. Allemaal beperken zij onze individuele vrijheid. Je zou zelfs kunnen zeggen dat individuele vrijheid niet bestaat omdat mensen nu eenmaal altijd in groepen leven waardoor zij voortdurend rekening met elkaar moeten houden en dus niet kunnen doen en laten wat zij zelf willen.

Wetten en regels zijn er om ons te beschermen. Voor tal van activiteiten heb je vergunningen nodig. Een tapvergunning als je een café wilt uitbaten, een rijbewijs als je auto wilt rijden en een parkeervergunning als je die voor je deur wilt parkeren. Je zult diploma’s moeten halen als je bepaalde beroepen wilt uitoefenen. Je bent vrij om die vergunningen al of niet te verwerven, maar als je ze niet hebt dan kun je bepaalde activiteiten logischerwijs niet doen. Je vrijheid wordt dan dus beperkt op een wijze die erg doet denken aan niet-vaccineren.

Bij het vaccineren tegen COVID-19 gaat het er vooral om dat je de besmetting niet doorgeeft. Je bent en blijft vrij om over je eigen lijf te beslissen maar je loopt dan wel het risico dat je met restricties te maken krijgt zodra de gezondheid van anderen in het geding is. Met andere woorden dat je niet kunt deelnemen aan activiteiten waar veel andere mensen bij betrokken zijn. Jouw vrijheid op dat punt houdt op waar het de vrijheid (gezondheid) van andere mensen mogelijk in gevaar brengt. Eigenlijk net als in het geval als je een reis maakt naar een land waar je verplicht gevaccineerd moet zijn tegen bepaalde ziektes. Je hoeft die vaccinatie niet te nemen, maar je komt dan ook het land niet in. Je hoeft je niet in te laten enten tegen COVID,  maar blijf dan wel ver bij me uit de buurt en heb het lef niet te zeggen dat dit jouw je vrijheid afneemt, want dan zit je met je besmette poten aan die van mij!

Zie ook:

Lees meer over:

vrijheid
Deel dit bericht met je vrienden!