vrijdag 21 januari 2022

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

still uit 'A Hidden Life' van Terrence Malick Foto Jörg Widmer ..

IFFR: Weidse landschappen en verlatenheid (1) Mozambique, Oostenrijk en Nova Scotia

25 januari 2020 (Ronald Glasbergen)

Grootste landschappen en mannen die hun eigen strijd te voeren hebben, zijn de protagonisten in  'Mosquito', 'The Lighthouse' en 'A Hidden Life' .   

Over de openings film 'Mosquito'  en de eenzame tocht van soldaat Zacharias door het binnenland van Mozambique is elders op deze pagina's al uitvoeriger geschreven.

Ephraim Winslet (Robert Pattison) en rechts Thomas Wake (Willem Dafoe) in ''The Lighthouse.   Foto Jarin Blaschke

Robert Eggers' 'The Lighthouse' vertelt op een toon die Melville, de schrijver van 'Moby Dick' niet zou misstaan, het lot van twee vuurtorenwachters op een afgelegen eiland. Het zijn Thomas Wake  (Willem Dafoe) en Ephraim Winslet (Robert Pattison) aan het begin van de film zijn ze evenzeer onbekenden voor elkaar als dat ze voor de toeschouwers zijn. Gedurende de film leren wij ze - en leren ze elkaar- beter kennen. In stemmig zwart wit vertelt Eggers een mooi en gruwelijk zeemanssprookje.

August Diehl als Franz Jägerstäter in 'A Hidden Life' foto Jörg Widmer

Terrence Malick heeft zichzelf hervonden in 'A Hidden Life' zijn nieuwste. Die is nu al een van de onmiskenbare hoogtepunten op dit festival. Op een later moment gaan we langer in op de film, die het stellig verdient nu al genoemd te worden. Gebaseerd op ware gebeurtenissen vertelt de film het verhaal van 35 jarige Franz Jägerstäter (August Diehl) die als hij in 1942 opnieuw opgeroepen wordt voor dienst weigert trouw aan Hitler te zweren en daarvoor opgesloten wordt.

Foto courtesy IFFR

Zie ook:

Lees meer over:

film IFFR 2020
Deel dit bericht met je vrienden!