zaterdag 25 september 2021

weekZine over stad, cultuur
en wereld

stiil uit ''Mosquito'' de Portugese openingsfilm. Foto IFFR

IFFR Volledig programma bekend

18 december 2019 (de redactie)

Vandaag maakte festivaldirecteur op een persconferentie in KINO - vroeger dan in andere jaren - het hele programma van het IFFR bekend. Beyer legde uit dat dit jaar besloten is niet te wachten zodat 'we ons in de verdere aanloop geheel aan makers, gasten, pers', en -wij vullen aan - publiek kunnen wijden.

Het hele programma is te vinden op https://iffr.com/

still uit 'Mosquito''  Foto IFFR

De officiele openingsfilm is 'Mosquito' van João Nuno Pinto een drama dat speelt tegen de achtergrond van de Portugese koloniale geschiedenis in Afrika tijdens de Eerste Wereldoorlog.

 

Er zijn dit jaar tien genomineerden voor de Tiger Award.

El año del descubrimiento
Luis López Carrasco, 2020, Spanje/Zwitserland, wereldpremière
Ogenschijnlijk terloopse gesprekken in een bar in het Spaanse Cartagena leggen een bijna vergeten stuk sociale geschiedenis bloot.

Beasts Clawing at Straws
Kim Yonghoon, 2020, Zuid-Korea, wereldpremière
Wie krijgt de tas met geld, en waar komt die eigenlijk vandaan? Kunstig geconstrueerde, zwartkomische misdaadthriller en meeslepende staalkaart van menselijke tekortkomingen ineen.

The Cloud in Her Room
Zheng Lu Xinyuan, 2020, Frankrijk/China, wereldpremière
De twintiger Muzi keert terug naar haar geboorteplaats Hangzhou in dit bitterzoete, persoonlijke debuut over een leven in limbo.

Desterro
Maria Clara Escobar, 2020, Brazilië/Portugal/Argentinië, wereldpremière
Een jonge Braziliaanse moeder verdwijnt uit haar uitzichtloze relatie. Een film als een oerknal, waarin meerdere films de wereld in geslingerd worden.

Drama Girl
Vincent Boy Kars, 2020, Nederland, wereldpremière
Vincent Boy Kars onderzoekt hoe hij het leven van generatiegenoot Leyla kan fictionaliseren – of is het andersom en maakt hij een documentaire over drama?

La fortaleza
Jorge Thielen Armand, 2020, Venezuela/Frankrijk/Nederland/Colombia, wereldpremière
In Venezuela, een land dat in zijn voegen kraakt, vlucht een man de jungle in om zijn demonen te verdrijven

Kala azar
Janis Rafa, 2020, Nederland/Griekenland, wereldpremière
In een haast onmenselijke omgeving is zorg voor dieren een bron van zingeving voor een zwijgzaam stel. Totdat ze een ongeluk krijgen.

Nasir
Arun Karthick, 2020, India/Nederland, wereldpremière
Nietsverhullend portret van een zachtaardige man, die als moslim in India door opkomend hindoenationalisme wordt gereduceerd tot tweederangsburger.

Piedra sola
Alejandro Telemaco Tarraf, 2020, Argentinië/Mexico, wereldpremière
Een lamaherder uit de Argentijnse hooglanden ziet zijn kudde bedreigt door een poema. Een mystiek verhaal vol adembenemende landschappen.

Si yo fuera el invierno mismo
Jazmín López, 2020, Argentinië, wereldpremière
Een artistiek passieproject op een afgelegen landgoed mondt uit in een mysterieuze verkenning van de ingewikkelde rouw om een verloren liefde.

De Tigerjury bestaat dit jaar uit Hany Abu-Assad (waarmee elders op deze site een videointerview staat), Emilie Bujès, Kogonada, Sacha Polak en Hafiz Rancajale. Lees hier meer over hen. De juryleden kiezen de winnaars van de Tiger Award, ter waarde van €40.000, en het Special Jury Award, ter waarde van €10.000.

 

Foto courtesy iffr

Zie ook:

Lees meer over:

IFFR 2020 Tiger Award
Deel dit bericht met je vrienden!