woensdag 19 januari 2022

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Onwennige vader Markus en dochter Mathilde. Still IFFR

IFFR 2021 Dagboek (2) 'Riders of Justice'

2 februari 2021 (Ronald Glasbergen)

In de film Riders of Justice van de Deen Anders Thomas Jensen, de openingsfilm van het 50e IFFR, gaat een groepje uitzonderlijke mensen - stuk voor stuk freaks - met geheel verschillende motieven achter de mogelijke aanslagplegers op een trein aan. De motieven zijn alles hier. Het recept is actie gemengd met beschouwelijkheden over alles en nog wat. De als tragi-komedie omschreven film wordt zo, met dank aan de uiteenlopende motieven van de speurders tot genremix. Maar actie overheerst. 

PTSS

Markus (Mads Mikkelsen),  een Afghanistanveteraan met een post traumatic stress syndroom staat borg voor een lage geweldsdrempel. Geweld is voorr hem uiting van vrijwel iedere negatieve emotie en daarvan heeft hij er nogal wat. Tijdens zijn dienst in Afghanistan komt in het verre Denemarken  zijn echtgenote bij een ongeluk om het leven. Zijn dochter overleeft hetzelfde ongeluk . Voor haar keert hij terug naar huis. 

Wraakkwartet

Otto (Nikolaj Lie Kaas), een lichamelijk gehandicapte statisticus en een overlevende van het treinongeluk, meldt zich bij Markus. Otto gelooft niet dat de treinramp toeval was. De statisticus wordt geholpen door een computernerd (Roland Møller) en hacker (Nicolas Bro). Samen met het gewelddadig potentieel van Markus vormen ze een team dat zelf op onderzoek uitgaat naar de daders van wat voor de politie nog steeds een ongeluk is. Voeg daar nog de eigenwijze dochter (Andrea Heick Gadeber) en haar, met enige psychologische kennis gezegende vriendje (Jesper Ole Feit Andersen), een toevallig bevrijde jonge mannelijke prostituee (Gustav Lindh) aan toe en je hebt de set karakters en interacties die het wraakvehikel onderhoudend maken.

Op het instinct

De film maakt verder evenals de vier protagonisten niet echt veel werk van het plot of de waarheid achter het plot. Het toeval in het ene, zoals Otto uitlegt in de film, leidt tot het andere en uiteindelijk is de werkelijkheid zo ingewikkeld dat niemand er meer chocola van kan maken. Dus dan maar recht door zee op je instinct af, geholpen door de zee van informatie die internet ter beschikking heeft en door de gewelddadigheid van Markus die hopelijk door catharsis dood of levend tot ‘genezing’ komt. Win-win voor de liefhebbers van actie en tegenstanders van geweld, win-win voor de personages in de film en met de eer van openingsfilm op een gerenommeerd festival als het IFFR, voorlopig ook voor de makers.   

Zie ook:

Lees meer over:

IFFR film
Deel dit bericht met je vrienden!