maandag 2 augustus 2021

webZine over stad, cultuur
en wereld

‘Horror in De Kuip’ is Vente’s zevende

30 november 2015 (Zettie Leeuwenburgh)

Op zijn vrije dag schrikt inspecteur Groen, de jongste inspecteur van ´het Haagse Veer´ in Rotterdam veel te vroeg wakker uit een nachtmerrie. Hierin proberen AS Roma hooligans hem het water van de Trevi-fontein in Rome in te sleuren om hem vervolgens te laten verdrinken.

Nog in paniek veegt hij zijn haren uit zijn bezweette gezicht, slaat de lakens weg, merkt dat die ook nat van transpiratie zijn en beseft dan dat hij thuis in zijn eigen bed ligt, badend in het angstzweet.


Feyenoord
Met deze eerste alinea´s in zijn onlangs verschenen thriller ‘Horror in De Kuip’ legt oud-journalist en schrijver Rob Vente meteen een klein deel van de moderne geschiedenis van Feyenoord vast.
Inspecteur Groen en zijn baas hoofdinspecteur Dock, de kribbebijter van het Haagse Veer, spelen uiteraard weer de hoofdrol, maar Rob Vente blijkt in zijn zevende Kuip-thriller verrassend veel kleurrijke figuren in Rotterdam tegen te komen.
‘De Stropdas’, ‘de Kleerkast’ en ‘de Labbekak’, om er een paar te noemen, die Groen graag zou meenemen naar wat hij af en toe spottend het ‘rariteitenkabinet’ op de Coolsingel noemt.
Alleen zijn beste vriend, de journalist Bindels, is wat naar de achtergrond gedreven. Voor het eerst slaagt inspecteur Groen erin een moordzaak in zijn eentje op te lossen.
Op zijn vrije dag krijgt Groen echter geen kans rustig zijn croissantje op te peuzelen. Het lieflijke geluid van zijn telefoon verstoort de rust en dan commandeert de bijtende stem van Dock hem met gezwinde spoed naar de Coolsingel te komen. Daar krijgt hij te horen dat er al een paar dagen eerder een moord is gepleegd in een stulpje op het Afrikaanderplein.

Hoofdverdachte
Uit de map waarop het grote letters Urgentie staat geschreven, blijkt dat het lijk op donderdag is gevonden.
Nog voordat Groen kan vragen waarom hij op vrijdag pas bij de zaak wordt gehaald, snauwt Dock hem toe dat een van de meest prominente spelers van Feyenoord als hoofdverdachte wordt beschouwd. Bovendien zijn er in het stulpje op het kinderrijke Afrikaanderplein drugs gevonden en een briefje van honderd euro wat erop zou wijzen dat het slachtoffer, de dochter van een rijk man in Hillegersberg in de drugshandel zat.
Inspecteur Groen, die zich samen met zijn vriend Bindels al had verheugd op een mooie voetbalwedstrijd in het weekeind, beseft meteen dat de kans groot is dat de verdachte voetballer nog vóór die tijd in een cel kan worden gehuisvest.

 

In eerste instantie mag Bindels nog zoals gebruikelijk met hem mee, maar zodra duidelijk wordt dat het nieuws over het heengaan van de knappe jonge vrouw al is uitgelekt, is het afgelopen met de gezamenlijke bezoeken aan mogelijke getuigen.
Hoewel Bindels nog tegenstribbelt - ,,Ik heb m´n mond gehouden.’’ - heeft hij er vrede mee, dat hij in de ´koelkast´ wordt geparkeerd als Groen hem belooft, dat hij als eerste het hele verhaal te horen krijgt als de zaak is opgelost. Inspecteur Groen kan zijn vrije weekeind ook vergeten als hij ontdekt, dat de eerste onderzoekploeg van het Sandelingenplein wat steekjes heeft laten vallen.

Opnieuw
´t Komt er op neer, dat hij eigenlijk opnieuw kan beginnen met het ondervragen van getuigen, van wie er een paar zijn bloed wel kunnen drinken. De vader van Elly Vergouwen, het mooie slachtoffer, laat hem slechts aarzelend zijn huis in Hillegersberg binnen. Een huis met prachtige meubels en schilderijen, waar alles precies op zijn plaats lijkt te staan.
Ook de familiefoto´s, van onder meer zijn overleden vrouw. Alleen een foto van Elly ontbreekt. Zij had papa´s huis verlaten om haar eigen leven te kunnen leven, zoals zij dat wilde.
Meteen na dit gesprek overlegt Groen met ‘de Knijtebijter’ van het Haagse Veer en beiden besluiten, dat de voetballer van Feyenoord de belangrijkste wedstrijd van het jaar tegen PSV wel kan spelen. Het risico op zondag een woedende menigte Feyenoordfans op de stoep van het Haagse Veer te krijgen speelt daarbij zeker een rol.
Ook het verslag van het onderhoud met de bovenbuurman van Elly, ‘de Zijige Kapper’ roept twijfels op. Bovendien had de heer Vergouwen Groen in bedekte termen verteld, dat zijn dochter regelmatig contact had met een groep vreemde figuren op het Schouwburgplein tot wie ook Elly’s beste vriendin Gusta behoorde.

Nijd
Via haar komt Groen in contact met ‘de Kleerkast’, die in Dordrecht blijkt te wonen. Tot grote nijd van hoofdinspecteur Dock dreigt Groen weer veel te lang naar de oplossing van deze ‘eenvoudige zaak’ door te blijven zoeken. Vooral als hij slechts aarzelend naar de huishoudster van Elly lijkt te gaan. ,,Opschieten, je gaat nu naar de Avenue de Crêpe,’’ bijt hij Groen in het begin van de nieuwe week toe.
Als inspecteur Groen een paar dagen later Dock opnieuw verslag uitbrengt over zijn vorderingen ontploft Dock bijna als hij hoort dat ‘de Stropdas’ hem is gesmeerd. Hij verwijt Groen bovendien dat hij Papa Vergouwen nog niet heeft gearresteerd.
Groen heeft echter al zoveel leugens, zelfs tegenstrijdigheden, gehoord en weet zeker dat verscheidene getuigen belangrijke feiten achter houden, dat hij verder wil graven. Gusta, de beste vriendin van Elly, lijkt bovendien van de aardbodem verdwenen.

Vrijwel opgelost
Totaal onverwacht zal de lezer sympathie voor hoofdinspecteur Dock voelen, zeker lezers die meer van Rob Vente’s Kuip-thrillers hebben gelezen. De moord op de mooie Elly, dochter van de rijke heer Vergouwen uit het deftige huis in Hillegersberg, lijkt toch vrijwel opgelost. Net op tijd, binnen de week, die Dock als eis had gesteld aan de jongste inspecteur van het Haagse Veer. Nota Bene voor het eerst zonder de hulp van Groen´s beste vriend, de journalist Bindels.

Deze spannende Kuip-thriller is volgens de uitgever, Coolegem Media in Rotterdam, een echte ‘Zevenklapper’. Heeft hij gelijk? De lippen van de redactie van Rotterdam, Vandaag en Morgen zijn verzegeld. Niet alleen omdat het de zevende thriller uit de ´breinkoker´ van Rob Vente is, maar ook omdat het ‘Groentje’ van het Haagse Veer zich nooit laat bedonderen. Een sterke thriller, die een mooi cadeautje onder een kerstboom kan zijn.

Horror in de Kuip door Rob Vente, ISBN: 978-94-91354-51-9, Paperback 176 pag. € 14,95.

 

 

 

 

Deel dit bericht met je vrienden!