dinsdag 19 oktober 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Georganiseerde misdaad bestrijden

9 juli 2015 (Geert-Jan Laan)

HOOFDREDACTIONEEL COMMENTAAR: Burgemeester Aboutaleb heeft een paar, opnieuw, verstandige dingen gezegd over hoe de burger de criminaliteit kan helpen bestrijden. Hij roept de bevolking op schimmige zaken te melden. Als voorbeelden geeft de burgemeester juweliers, die witwas praktijken uitoefenen, zichtbare drugsfamilies, makelaars die handelen in drugspanden, winkels waar nooit klanten komen, jongeren in peperdure auto's en kappers zonder kappersstoel in de zaak.  

Zoals veel onderzoeksjournalisten weten kunnen ook wel oudere mannen in peperdure auto's, of in jachten met soms de naam ’black money’ evenzeer aan de verkeerde kant van de streep staan.

Maar er is iets anders. Er zijn bijvoorbeeld in het Oude Noorden huizen waarvan de gordijnen altijd dicht zijn. En ook winkels die voldoen aan de omschrijving van de burgemeester. Onze burgemeester heeft ook een politiekorps. Je zou zeggen dat deze misdaadbestrijders ook wel hun ogen open hebben, maar op dit vlak hoor je er weinig van.

De oorzaak is, zoals gebruikelijk, heel eenvoudig. Ze zitten vrijwel allemaal in de auto. En dan vallen die dingen niet op. De voormalig commissaris van politie Blaauw kon daar smakelijk over vertellen. Hoe hij als beginnend agent in datzelfde Oude Noorden, te voet, met enkele collega's, ook te voet, de orde wist te handhaven.

Natuurlijk is de boodschap van Aboutaleb terecht. Maar daar moet iets aan worden toegevoegd. Laat de politie lopen, kijken, registreren en notuleren.

 

 

 

 

 

 

 

Lees meer over:

Politiek Politie misdaad
Deel dit bericht met je vrienden!