dinsdag 24 mei 2022

webZine over Stad, Cultuur
en Wereld

Zijn moeder is wit. Obama is door witten opgevoed. Toch is hij zwart. Rechtse Republikeinen noemen Obama een neger.

Hier is Obama een allochtoon

19 januari 2009 (de redactie)

De linkse zwarte predikant Jesse Jackson huilt van vreugde omdat het eindelijk zo ver is gekomen dat een zwarte tot president is gekozen.
Deze tegenpolen zijn het er over eens: Obama is zwart, een neger.

De enige die tijdens de campagne openlijk twijfelt aan dit zwart-wit denken is Maarten van Rossum bij Pauw en Witteman.

"Tja, waarom zwart? Je kunt hem net zo goed wit noemen", bromt hij.

Dat is een verademing. De Amerikaanse kiezers hebben dat, zoals van Rossum, beter in de gaten. Er is een groot verschil tussen de Amerikaanse benadering van mensen uit andere culturen en de Nederlandse.

In de USA is Obama een "American". Soms een "black American of African American", maar altijd een American. Hier zou Obama als allochtoon door het leven gaan. Allochtoon van Keniase afkomst.
Het is geen toeval dat het woord apartheid het enige Nederlandse woord is, dat tot de Engelse taal is doorgedrongen. Misschien is het woord allochtoon het volgende dat internationale geschiedenis schrijft. Dit begrip, een onderscheid tussen mensen gebaseerd op afkomst, bestaat in geen ander land.

De allochtoon Obama begrijpt wit en zwart Hij leerde er mee leven dat in een door witten gedomineerd land iedereen met een kleurtje zwart wordt genoemd. Zoals bijvoorbeeld Gullit en Rijkaard in Nederland dat ook ervoeren. Ook zij zijn een mixture van wit en zwart maar waren toch vooral Surinaamse spelers.

Obama is slim. Hij maakt van zijn nadeel zijn voordeel. Hij weet velen te behagen. Wit en zwart en alles wat daar tussen zit. Het leven in verschillende culturen heeft zo zijn voordelen. Je krijgt er mensenkennis door.
Inmiddels bestaat zo'n beetje de helft van Rotterdam uit Obama's. Jongens en meisjes uit alle windstreken, met alle bijbehorende mixtures. Daarom is de verkiezing van Obama voor een stad als deze zo bemoedigend. Gewoon doorgaan ondanks al die vooroordelen.
Lachen toch? Als Balkenende straks voor die allochtone gozer buigt? Alles kan. Ook hier. Nietwaar Abou?

 

Deel dit bericht met je vrienden!